ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

30. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 10 ad B 33 stillet af Erhvervsudvalget den 6. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).   

 

 

 

 

 

Spørgsmål 10:

Agter ministeren at tage initiativ til, at forbrugere, som henvender sig til alternative kreditgivere, underkastes de samme krav om kreditværdighed, sikkerhed og lign. som ved optagelse af forbrugslån i banker mv.?

 

Svar:

Der er i dag regler om, at penge- og realkreditinstitutter skal rådgive en kunde i en række tilfælde. Rådgivningen skal tilgodese kundens behov og give kunden et godt grundlag for at træffe sin beslutning. Der skal bl.a. oplyses om de risici, der er relevante for kunden. I rådgivningen indgår oplysninger om kundens økonomiske situation.

 

Der er dog mulighed for at udbyde lån med standardiseret information med lille eller ingen tilknyttet individuel rådgivning. I så fald skal der ved udbydelsen af lånet gøres særskilt opmærksom på disse begrænsninger. Denne undtagelse vil kunne finde anvendelse for forbrugslån.

 

Der findes ikke regler om, at pengeinstitutter og realkreditinstitutter kun må yde lån til forbrugere, der opfylder bestemte krav om kreditværdighed. For lån ydet af realkreditinstitutter gælder dog særlige krav til den sikkerhed, der skal stilles for lånet.

 

Det nye direktiv om forbrugerkreditaftaler – Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/48/EF af 23. april 2008 om forbrugerkreditaftaler og om ophævelse af Rådets direktiv 87/102/EØF – indfører i artikel 8 en forpligtelse til at vurdere forbrugerens kreditværdighed, inden der indgås en kreditaftale. Denne forpligtelse skal gælde for både lån ydet af penge- og realkreditinstitutter og andre kreditgivere.

 

Direktivet skal være gennemført i dansk ret den 12. maj 2010. Herefter vil der i dansk ret gælde et generelt krav om vurdering af forbrugeres kreditværdighed inden indgåelse af en kreditaftale – også for andre kreditgivere end penge- og realkreditinstitutter.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk