Retsudvalget 2008-09
B 177
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. maj 2009Dyrevelfærdskontoret2009-157-0073CAG41182
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 (B 177 – bilag 2), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg (B 177 – bilag 2):
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 6/5-09 fra OleB. Frederiksen, København S, jf. B 177 – bilag 2.”Svar:
Ole B. Frederiksen har i sin henvendelse af 5. maj 2009 til FolketingetsRetsudvalg spurgt til, hvad der er årsagen til, at ”dræberhunde” ikke gø-res ulovlige.Jeg lægger ved besvarelsen af spørgsmålet til grund, at Ole B. Frederik-sen ved udtrykket ”dræberhunde” mener de såkaldte ”kamp- eller mu-skelhunde”.Som jeg bl.a. redegjorde for under 1. behandlingen af bl.a. beslutnings-forslag nr. B 177 i Folketinget den 18. maj 2008, lægger regeringen afgø-rende vægt på at sikre, at hunde ikke skaber utryghed for deres omgivel-ser. Regeringen er derfor også meget positiv over for alle nye tiltag, somkan løse problemet med de farlige hunde.Der er imidlertid tale om en vanskelig problemstilling, hvilket de mangeforskellige forslag fra Folketingets partier og i pressen om, hvordan pro-blemet med farlige hunde løses, også vidner om. Det er derfor nødven-digt at samle de sagkyndige på området, så de kan finde frem til en effek-tiv løsning på problemstillingen. Det er netop det, jeg har gjort, da jeg ifebruar i år nedsatte et udvalg om hunde.Udvalget skal bl.a. overveje, hvilke tiltag der vil kunne være egnede i enstyrket indsats over for farlige hunde.Set i lyset af den allerseneste tids intensiverede debat – navnlig med ud-gangspunkt i konkrete sager om hundeoverfald – har Justitsministerietbedt hundeudvalget om så vidt muligt at have en delbetænkning om far-lige hunde klar inden udgangen af 2009, således at der kan tages et even-tuelt lovgivningsinitiativ allerede i den kommende folketingssamling.Jeg lægger afgørende vægt på, at vi får en stærkere regulering, herundereventuelt et forbud mod farlige hunde, hvis hundeudvalget kan findefrem til en fornuftig afgrænsning af, hvilke hunde sådanne regler skalomfatte. Tilsvarende vil jeg være positiv over for at skærpe reglerne om,i hvilke tilfælde hunde skal føres i snor.2
Det er imidlertid vigtigt, at vi har et gennemarbejdet beslutningsgrund-lag, når vi skal tage stilling til en skærpelse af lovgivningen. Af dengrund bør vi – som nævnt under 1. behandlingen af beslutningsforslaget iFolketinget den 18. maj 2009 – afvente resultatet af overvejelserne i ud-valget, før vi træffer beslutninger, og udvalget er som nævnt tidligereblevet bedt om at fremskynde sit arbejde på dette punkt.
3