Retsudvalget 2008-09
B 112
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. juli 2009Lovafdelingen2009-730-0876LOJ41853
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 19 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om ændring af reglerne for pædofilidømtes adgang tilprøveløsladelse (B 112), som Folketingets Retsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 14. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
folketingsbeslutning om ændring af reglerne for pædofilidømtes ad-
gang til prøveløsladelse (B 112):
”Vil ministeren gøre rede for- i hvor mange sager i perioden 1998-2008 pædofilidømte er blevetløsladt, efter at 2/3 af straffen er afsonet, uden at de dømte harværet i behandling for pædofili, samt- hvad der i de enkelte tilfælde har været årsag til, at pædofilidømteer blevet løsladt, efter at 2/3 af straffen er afsonet, selvom disseikke har indgået i behandling?”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det ikke umiddelbart harværet muligt at fremskaffe de ønskede oplysninger, idet der ikke findesopgørelser over, hvor mange sædelighedsdømte der ikke modtager ellerpåbegynder behandling under afsoning eller ved prøveløsladelse. Hvisder skal iværksættes en undersøgelse på området, skal samtlige sagergennemgås manuelt, hvilket vil være meget ressourcekrævende.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at det forsk-ningsprojekt, der er iværksat til opfølgning på slutrapporten fra 2004 omforsøgsordningen vedrørende en forstærket behandlingsindsats over forpersoner, der er dømt for seksualforbrydelser, i et vist omfang vil afdæk-ke, hvor mange sædelighedsdømte, herunder personer der er dømt forseksuelle overgreb mod børn, der har modtaget behandling under afso-ning eller i forbindelse med prøveløsladelse, og hvor mange der prøve-løslades eller løslades efter endt afsoning uden at have modtaget behand-ling. De første resultater forventes at foreligge i efteråret 2010.Direktoratet for Kriminalforsorgen har herudover generelt oplyst, at der –som anført under førstebehandlingen af beslutningsforslaget – undtagel-sesvis kan være sager, hvor en indsat afviser relevant behandling, menhvor fængslet vurderer, at det i den konkrete situation vil være mere sik-kert i forhold til at begrænse risikoen for recidiv, at den pågældende iforbindelse med en prøveløsladelse undergives et vilkår om tilsyn ogeventuelt særvilkår, f.eks. vilkår om behandling mod alkoholmisbrug.Alternativet ville i sådan en situation være at løslade den pågældende ef-ter endt straf uden tilsyn og eventuelle andre vilkår og dermed uden mu-lighed for en vis kontrol af den pågældende.
2