Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 2 (B 10), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 2:

”Det har fremgået af flere medier, at det nye register over udenlandske tjenesteydere (RUT) kun i meget begrænset omfang bruges af udenlandske virksomheder i Danmark, også selv om det er ulovligt ikke at gøre det. Vil ministeren anvende Arbejdstilsynets muligheder for at spørge ind til RUT for at stramme op på området?”

 

 

Endeligt svar:

Det er regeringens opfattelse, at vi med det nuværende regelgrundlag har tilstrækkelige muligheder for at imødegå social dumping, og at vi med RUT har fået et godt instrument til dette arbejde.

 

Som jeg oplyste ved 1. behandlingen af B 10, er der i forligskredsen bag Østaftalen og regeringens omgåelsesgruppe enighed om, at det er helt afgørende, at alle udenlandske virksomheder, der leverer tjenesteydelser i Danmark, bliver registreret i RUT.

 

Derfor ligger det mig også meget på sinde, at der følges op over for de udenlandske virksomheder og udenlandske tjenesteydere, som undlader at foretage anmeldelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med henblik på registrering i RUT.

 

For at sikre den bedst mulige opfølgning over for disse virksomheder er der etableret et samarbejde mellem Beskæftigelsesministeriet (herunder Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedsstyrelsen), SKAT, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og Rigspolitiet.

 

Samarbejdet har til formål at igangsætte en række initiativer i forhold til kontrol og markedsføring af RUT. I forhold til kontrol af manglende registrering, er der ret-­


nings­­­­­linjer under udarbejdelse til brug for SKAT, Arbejdstilsynet og politiet og andre relevante myndigheder.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen