Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7<DOCUMENT_START> vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen   

/

Morten N. Jakobsen

 


Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8):

 

”Vil Danmark overhovedet kunne afslå en anmodning om udlevering efter forslaget?”

 

Svar:

 

Udleveringslovens kapitel 2 a indeholder regler om udlevering til medlemsstater i Den Europæiske Union. I kapitlet er der fastsat en række såkaldte afslagsgrunde, der fastlægger, hvornår danske myndigheder skal eller kan afslå en udleveringsbegæring fra et andet medlemsland. Udlevering vil f.eks. ikke kunne finde sted, hvis den pågældende på gerningstidspunktet var under den kriminelle lavalder, og der vil også kunne gives afslag, hvis forholdet ville være forældet efter dansk ret.

 

Udleveringslovens § 10 g indeholder regler om, hvornår der kan ske udlevering med henblik på fuldbyrdelse af en såkaldt udeblivelsesdom, hvorved den pågældende er idømt fængsel eller anden frihedsberøvende foranstaltning. Hvis udkastet til rammeafgørelse vedtages, vil denne bestemmelse i givet fald skulle ændres.

 

For så vidt angår udleveringslovens øvrige bestemmelser om afslagsgrunde vil udkastet til rammeafgørelse imidlertid ikke nødvendiggøre ændringer.