Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2<DOCUMENT_START> vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. november 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen   

/

Morten N. Jakobsen


Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser (B 8):

 

 

”Hvordan forholder ændringerne sig til dobbelt strafbarhed?”

 

Svar:

 

 

De rammeafgørelser, som foreslås ændret, indeholder bestemmelser om en såkaldt positiv-liste. I forhold til forbrydelser, som er opført på listen, kan der ikke stilles krav om, at de pågældende forbrydelser er strafbare efter lovgivningen i den medlemsstat, som skal anerkende en beslutning om f.eks. udlevering. Forbrydelser som f.eks. terrorisme, forsætligt manddrab, menneskesmugling, seksuel udnyttelse af børn og børnepornografi er omfattet af positiv-listen.

 

For så vidt angår forbrydelser, som ikke er omfattet af positiv-listen, stilles der krav om, at forbrydelserne også skal være strafbare efter lovgivningen i det medlemsland, som skal anerkende en beslutning om f.eks. udlevering (krav om dobbelt strafbarhed).

 

Udkastet til rammeafgørelse vil ikke indebære ændringer i forhold til de nævnte bestemmelser om dobbelt strafbarhed.