Betænkning afgivet af Retsudvalget den 4. december 2008

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om styrkelse af personers proceduremæssige rettigheder, om fremme af anvendelsen af princippet om gensidig anerkendelse i forbindelse med afgørelser afsagt, uden at den pågældende selv var til stede under retssagen, og om ændring af en række rammeafgørelser

[af justitsministeren (Brian Mikkelsen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 8. oktober 2008 og var til 1. behandling den 30. oktober 2008. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til beslutningsforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 10. september 2008 dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2007-08, 2. samling, REU alm. del – bilag 589. Den 7. oktober 2008 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget. Den 22. oktober 2008 sendte justitsministeren supplerende høringssvar til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 7 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, KF, RV, LA og Simon Emil Ammitzbøll (UFG)) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (DF, SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. behandling.

Dansk Folkeparti er enigt i, at der er behov for et samarbejde mellem europæiske lande for at bekæmpe terror og anden international kriminalitet. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan et sådant samarbejde skal fungere. Dansk Folkeparti er grundlæggende modstander af tanken om gensidig anerkendelse, hvor alle medlemslande forpligtes til uprøvet at anerkende dokumenter, rekvisitioner m.v. fra alle andre medlemslande. Dansk Folkeparti finder ikke, at retssikkerheden i hele EU er af en sådan karakter, at Danmark uden videre skulle kunne anerkende alt, hvad der kommer fra de 26 øvrige lande.

I besvarelsen af 17. april 2008 af spørgsmål 70 i Europaudvalget har regeringen underrettet Folketinget om nedenstående statistik over EU’s medlemslandes krænkelser af udvalgte bestemmelser i den europæiske menneskerettighedskonvention. Tallene bestyrker Dansk Folkepartis antagelse om, at de øvrige medlemslande langt fra alle har en betryggende retssikkerhed, hvorfor Dansk Folkeparti ikke kan anbefale en EU-retsakt, der pålægger Danmark uprøvet at anerkende alt fra disse lande.

Nedværdigende behandling/tortur (art. 3)

–     Bulgarien: 27 domme.

–     Rumænien: 14 domme.

–     Grækenland: 10 domme.

–     Frankrig: 8 domme.

Danmark: 0 domme.

Ret til frihed og sikkerhed (art. 5):

–     Bulgarien: 145 domme.

–     Tjekkiet: 10 domme.

–     Frankrig: 25 domme.

–     Tyskland: 11 domme.

–     Italien: 18 domme.

–     Letland: 19 domme.

–     Polen: 155 domme.

Danmark: 1 dom.

Retfærdig rettergang (art. 6):

–     Belgien: 66 domme.

–     Portugal: 66 domme.

–     Bulgarien: 86 domme.

–     Østrig: 101 domme.

–     Tjekket: 103 domme.

–     Slovakiet: 108 domme.

–     Rumænien: 191 domme.

–     Slovenien: 199 domme.

–     Polen: 272 domme.

–     Grækenland: 289 domme.

–     Frankrig: 438 domme.

–     Italien: 1.150 domme

Danmark: 2 domme – begge på grund af sagens længde.

Privatlivets fred (art. 8):

–     Østrig: 10 domme.

–     Frankrig: 13 domme.

–     Tyskland: 13 domme.

–     Polen: 42 domme.

–     Italien: 84 domme.

Danmark: 1 dom.

Ret til genoprejsning ved uretfærdig afgørelse (art. 13):

–     Frankrig: 25 domme.

–     Bulgarien: 41 domme.

–     Italien: 52 domme.

–     Grækenland: 57 domme.

–     Slovenien: 187 domme.

Danmark: 0 domme.

Ejendomsret (tillægsprotokol 1):

–     Bulgarien: 14 domme.

–     Frankrig: 17 domme.

–     Grækenland: 43 domme.

–     Rumænien: 151 domme.

–     Italien: 263 domme.

Danmark: 0 domme.

 

På den baggrund fastholder Dansk Folkeparti sin modstand mod gensidig anerkendelse og kan følgelig ikke støtte forslaget.

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget kan ikke støtte forslaget på grund af den del, der handler om den europæiske arrestordre. SF finder ikke, at danske borgere skal stilles ringere end de danske minimumsregler på området. Forslaget indebærer en indskrænkning i muligheden for at afslå at fuldbyrde en dom afsagt in absentia og betyder reelt, at en borger i princippet skal tåle at se sig udleveret til et andet land, blot vedkommende ved overdragelsen får underretning om dommen og en efterfølgende mulighed for en fornyet prøvelse af sagen. Dette er ikke hensigtsmæssigt, idet man risikerer at overdrage en uskyldig, som efterfølgende må frikendes.

SF er bekymret for, om den nye indskrænkning i udleveringsproceduren kan påvirke de enkelte medlemslandes anstrengelser for at få fat på en EU-borger inden en retssag, når de ved, at en udlevering kan ske alligevel.

Beslutningsforslaget siges at ville øge borgernes retssikkerhed i EU, samtidig med at der argumenteres for, at det skal være nemmere at få personer udleveret.

Det er Enhedslistens udgangspunkt, at Enhedslisten ikke finder, at Danmark bør medvirke til at fuldbyrde udeblivelsesdomme fra udenlandske domstole, der går ud over de minimumskrav, der i forvejen bliver stillet i den danske retsplejelov.

Beslutningsforslaget om aftaler på dette område berører borgernes grundlæggende rettigheder, som de er funderet i medlemsstaterne. Dette er i dag ikke undergivet EU’s kompetence, og derfor er Enhedslisten principielt betænkelig.

Det er Enhedslistens klare opfattelse, at der her er tale om en forringelse af de enkelte menneskers retsgarantier og retssikkerhed, der vil kunne føre til, at personer, f.eks. i forbindelse med udlevering, vil kunne få krænket deres rettigheder. Derfor kan Enhedslisten ikke støtte beslutningsforslaget.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

 


 

  Kim Andersen (V) Â  Søren Pind (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Marlene Harpsøe (DF) Â  René Christensen (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Vivi Kier (KF) Â  Naser Khader (LA) Â  Karen Hækkerup (S) Â  Anne‑Marie Meldgaard (S) Â  Mogens Jensen (S) Â  Morten Ã˜stergaard (RV) Â  Annette Lilja Vilhelmsen (SF) Â  Karina Lorentzen (SF) Â  Simon Emil Ammitzbøll (UFG) Â  Line Barfod (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Liberal Alliance (LA)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

4

 

(UFG)

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 8

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra justitsministeren

2

Supplerende høringssvar, fra justitsministeren

3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

4

Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

5

1. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 8

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til høringssvar fra Advokatrådet 7/10-08, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om dobbelt strafbarhed, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om de nye regler i den europæiske arrestordre om afslag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm., om minimumskravene i den danske retsplejelov bør være gældende for udleverede, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om, hvilke andre lande der har mere vidtgående regler end Danmark for afsigelse af udeblivelsesdomme, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om, hvordan ministeren forholder sig til Morten Messerschmidts (DF) udtalelse under 1. behandling af beslutningsforslaget om øvrige EU-landes overtrædelser af den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 6, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm., om Danmark vil kunne afslå en anmodning om udlevering efter forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå