Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol) (B 7), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober 2008.

 

 

 

Jakob Axel Nielsen

Fg. justitsminister  

/

Morten N. Jakobsen


Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om udkast til rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol) (B 7):

 

”Med udvidelsen af Europols kompetenceområde til også at omfatte efterforskning af grov, grænseoverskridende kriminalitet, hvor der ikke fra starten er mistanke om, at der er tale om organiseret kriminalitet, bedes ministeren give eksempler på, hvad det kan være, og ligeledes, hvad det ikke kan være.”

 

Svar:

 

Som det fremgår af pkt. 3.2. i bemærkningerne til forslaget til folketingsbeslutning, omfatter Europols kompetence efter udkastet til rådsafgørelsen organiseret kriminalitet, terrorisme og andre former for grov kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater. Der er som bilag 1 til råds-afgørelsen medtaget en liste over, hvilke former for kriminalitet der anses for ”andre former for grov kriminalitet”. Et eksempel på en forbrydelse, som ikke er optaget på listen, er vold, der ikke kan betegnes som grov legemsbeskadigelse (såkaldt simpelt vold).

 

Som det også fremgår af pkt. 3.2. i bemærkningerne til forslaget til folketingsbeslutning, indebærer listen over de kriminalitetsformer, der anses for ”andre former for grov kriminalitet”, kun på få punkter en ændring i forhold til de gældende regler. Efter de gældende regler kan Europol således bl.a. beskæftige sig med ”organiseret tyveri”, ”ulovlig handel med nukleare og radioaktive materialer” samt ”ulovlig handel med stjålne køretøjer”. Med udkastet til rådsafgørelsen er dette ændret til ”organiseret røveri”, ”kriminalitet i forbindelse med nukleare og radioaktive materialer” samt ”kriminalitet i forbindelse med ulovlig handel med stjålne motorkøretøjer”.

 

Hensigten med denne udvidelse af Europols kompetence er at forbedre Europols muligheder for at bistå medlemslandenes kompetente myndigheder med at bekæmpe grov kriminalitet, selv om der ikke foreligger mistanke om, at der er tale om organiseret kriminalitet.

 

Et eksempel på kriminalitet, der er grov, men som ikke nødvendigvis i alle tilfælde kan betegnes som organiseret kriminalitet, vil være et tilfælde, hvor en person bortfører et barn, og hvor der ikke står en kriminel organisation bag forbrydelsen. I et sådant tilfælde vil de berørte medlemslande efter udkastet til rådsafgørelsen kunne få bistand fra Europol, såfremt sagen har tilknytning til flere medlemslande.