Indledningsvis skal jeg sige, at ordføreren for forslagsstillerne ikke kan være til stede i dag. Fru Julie Skovsby har for tiden barselorlov, og man kan sige, at det i højeste grad er en glædelig begivenhed og måske også i høj grad yderligere er noget, der kan være med til at anspore os i en del af den diskussion, som vi har i dag, nemlig at det ikke bare er et spørgsmål om dyr, men også et spørgsmål om børnene i de familier, der har dyr. Lad mig i den sammenhæng blot fremhæve, at der netop i den omtalte rapport så udmærket er redegjort for, at 58 pct. af alle danske børnefamilier har kæledyr.
Begrebet dyrevelfærd har aldrig haft så mange aspekter, som det har nu, hvor vi er blevet meget bevidste om dyrenes forhold til mennesker. Det vil i mange sammenhænge
være rimeligt at sige, at det, der er skadeligt for dyr, nok også er skadeligt for mennesker og omvendt. Vi skal naturligvis ikke lade, som om dyr er en slags mennesker, men hvis et stof er skadeligt for os, er det det nok også for de fleste dyr.
Blødgørere som de skadelige ftalater har i små 9 år været forbudt i artikler til børn under 3 år og frarådes generelt i artikler til alle børn. Som det også er fremført her: Hvis der ikke er nogen grund til at bruge ftalater, så lad os få dem væk. Vi har i de sidste hen ved 3 år fået vished for, at blødgøringsmidler i plast har de samme sundhedsskadelige virkninger på dyr, som de har på mennesker.
I legetøj og i andre artikler til børn har EU allerede forbudt, at der bliver brugt de tre ftalater - det er EHP, DPP og BBP - fordi de skader forplantningsevnen. På samme måde er flere andre i søgelyset for at være hormonforstyrrende. Man kan så tænke lidt over, at denne viden bl.a. er fremkommet ved dyreforsøg. Det er bl.a. de tanker, Socialdemokraterne har gjort sig og derfor har fremsat dette forslag. Vi mener, at der er god fornuft i at behandle kæledyr og produktionsdyr på en human måde, også ved at fjerne stoffer, der kan skade dyrenes forplantningsevne og deres hormoner.
Vi er som anført også bekymrede for de situationer, hvor familiens yngste leger med både hunden og dens plastlegetøj og dermed bliver udsat for en risiko, som forbuddet mod ftalater i legetøj ellers kunne og skulle modvirke. Det er blevet fremført - det var den konservative ordfører, der fremførte det - at man da bare kan opfordre familier til at holde tingene adskilt. Jeg tror, at det er meget vanskeligt især for de helt små børn for alvor at gøre det.
Vi kan henvise til Miljøstyrelsens rapport om emnet samt til den senere engelsksprogede pendant, som dokumentation for, at der er ræson i at tage ftalater ud af dyrs legetøj. Det er også blev rejst som et krav af dyreværnsorganisationerne. Vi er betænkelige ved, at regeringen ikke helt af egen drift har løst problemet. Miljøministeren har jo altså haft tilstrækkelig viden i over 3 år og har haft tid til at handle i denne overskuelige og klare sag, men har undladt at gøre det.
Det er godt at høre, at der sker noget nu, men spørgsmålet er selvfølgelig, om det var sket, hvis dette forslag ikke var blevet fremsat. Men vi har da ikke noget imod at få lov til at være initiativtager i miljøforhold, for det er vi så vant til i denne og tidligere miljøministres embedsperioder. Hvis miljøministeren vil leve op til den miljøpolitiske kurs, som statsministeren lagde op til ved Venstres nyligt afholdte landsmøde, kan han jo passende begynde med den her lille sag.
Nu er vores kemikalielovgivning ikke en fritsvævende størrelse, men er baseret på EU's direktiver, og derfor er det naturligt at pålægge regeringen at arbejde for på EU-niveau at fjerne ftalater også fra dyrs legetøj. Det stiller beslutningsforslaget også krav om, således at dyrene får samme beskyttelse lige fra Malaga til Lapland.
Der har undervejs i behandlingen her i salen været fremført forskellige synspunkter, som jeg også lige vil give et par ord med på vejen. Jeg er faktisk meget glad for Venstres ordfører, som klart indikerer, at det er et område, der skal undersøges til bunds. Jeg er meget enig i den holdning. Selvfølgelig skal det det. Og hvis det alene er et spørgsmål om manglende dokumentation, der er årsag til Venstres manglende vilje til at være med, er det klart, at vi meget gerne vil være med til fuldt og helt at belyse spørgsmålet.
Dansk Folkepartis ordfører ønsker at lave en beretning på baggrund af forslaget. Forslaget om at lave en fælles beretning i udvalget får også støtte af SF. Det er et udmærket argument, og som også SF fremfører, er det ikke sådan, at vi er et parti, der har tænkt sig at tage patent på ønsket om at fjerne ftalater fra dyrelegetøj. Jeg synes tværtimod, at det er meget positivt at høre de brede tilkendegivelser her i salen om støtte til tanken, der ligger bag dette forslag.
Socialdemokraterne vil med andre ord ikke have noget problem med, at vi laver en fælles beretning i udvalget, hvis vi kan nå frem til en sund og fornuftig løsning, som ikke blot er til glæde og gavn for dyrene, men så sandelig også for børnefamilierne.