Enhedslisten er også medforslagsstiller og støtter selvfølgelig også forslaget.
Jeg vil gerne starte med at sige, at det her forslag jo er et eksempel på en rigtig positiv proces med hensyn til, hvordan man også kan arbejde i Folketinget. Der har jo gennem årene været flere forskellige partier, der har fremsat forskellige forslag i Folketinget om børns retsstilling, og vi blev så enige om at holde en intern eksperthøring i Socialudvalget og i Retsudvalget og senere en offentlig høring. Der var der en række af de organisationer, der arbejder på området, som gik sammen og kom med deres forslag til, hvad vi kunne gøre for at styrke børns retsstilling, og det er så det forslag, der ligger til grund for det beslutningsforslag, som oppositionen har fremsat, og som, når vi får et nyt flertal i Folketinget, jo også vil blive til lovgivning. Det synes jeg er et godt eksempel på, at demokrati faktisk kan virke en gang imellem, og at vi har nogle dygtige organisationer, der kommer med nogle gode forslag.
I Enhedslisten synes vi, det er fuldstændig indlysende, at børnekonventionen skal være en del af dansk ret. Vi har kunnet se på andre områder, at det faktisk gør en forskel, om en konvention er blevet en del af dansk ret eller ej. Det har en betydning, både når man skal lave lovgivning, og når man skal tage stilling til, hvordan lovgivningen skal anvendes. Men derudover mener vi også, at det vil gøre den klare forskel, at regeringen så bliver nødt til at gennemgå de mange love, der er på området, og se på, hvor vi lever op til børnekonventionen, og hvor vi ikke lever op til børnekonventionen. Også når man fremover laver ny lovgivning, må man se på, om det er i overensstemmelse med børnekonventionen og det hensyn, der ligger bag, om, at det er børnenes tarv, man skal varetage.
Jeg er ikke sikker på, at det havde gjort nogen forskel, men jeg tror dog, det kunne have haft en betydning, da vi for et par år siden diskuterede regeringens og Dansk Folkepartis lov om dagtilbud, hvor formålsbestemmelsen handlede om arbejdsmarkedets behov i stedet for om børnenes behov. Det kunne jo være, hvis nu man havde inkorporeret børnekonventionen og sagt, at det var børnene, der stod i centrum, at man så havde valgt at have en formålsbestemmelse, der handlede om børnenes behov. Det synes jeg i hvert fald er på tide at vi får.
Det er også vigtigt, som vi har været inde på i debatten, at børn får en reel klageadgang, og at vi får fastslået, at børn har ret til at blive hørt i de sager, der handler om børnene selv. Det har alle Folketingets partier jo for nylig fastslået i forhold til den nye forældreansvarslov, og det princip synes jeg godt vi kunne udbrede til at gælde på alle områder, der handler om børn - at de selvfølgelig skal have ret til at blive hørt i de sager, som vedrører barnet selv. Vi andre ville jo blive rasende, hvis vi ikke i sager, der vedrørte os, havde mulighed for selv at give vores holdninger til kende.
Selvfølgelig skal man se på, at der er stor forskel på, hvad det er for en type sager, vi snakker om. Der er forskel på, om det netop er en sag om forældreansvar, forældremyndighed, eller om det er børn, der klager på skolen, fordi toiletterne aldrig er rene, eller om det er en helt tredje slags sag. Men det afgørende er, at der er brug for, at vi går ind og respekterer børn og siger, at de skal have rettigheder. Det betyder også, at vi på nogle af de væsentlige områder, som fru Lise von Seelen var inde på, hvor børn virkelig har det slemt, begynder at tage hensyn til børnene - at vi, f.eks. når der er mistanke om, at børn har været udsat for menneskehandel, ikke bare sender dem ud af landet uden så meget som at udnævne en værge for dem, men tager stilling til, om de faktisk er ofre for menneskehandel, og tager alvorligt, at vi har et ansvar for de børn, og at vi ikke må sende dem ud af landet, før vi er sikre på, at der er ordentlige forhold at sende dem tilbage til, at der er nogen til at tage sig af dem.
Når vi snakker børn, er det også vigtigt at huske på, at børn ikke nødvendigvis kan finde rundt i systemerne, og derfor er vi rigtig glade for det, der er kommet med, som vi har talt for i mange år, nemlig at børn skal have nogen, der kan tage dem i hånden. Når børn ringer og beder om hjælp, skal der være en mulighed for, at nogen faktisk kan tage dem i hånden og hjælpe dem igennem systemet. Det tror vi er afgørende, og det er også det, vi kan se fra de forskellige organisationer, der arbejder på området, de erfaringer, der er med børnetelefonen og andet - at der er nogen, der skal kunne hjælpe og støtte en, og det er ikke altid, at det er ens forældre, der er de bedste til at gøre det. Selvfølgelig er der rigtig mange børn, der har forældre, der kan hjælpe dem, men det er der altså også nogen der ikke har, og de børn har også krav på at få noget hjælp.
Så vi håber, at der snart bliver et flertal her i Folketinget, der vil sikre, at vi får inkorporeret børnekonventionen i dansk ret.