I marts 2008 blev vi enige om at ophæve den revisionsbestemmelse, der var indsat i loven om børneattester. Det gjorde vi ud fra, at vi fandt, at loven i hovedtræk virkede efter hensigten, men vi var også enige om, at der fortsat skulle være stor opmærksomhed på området, og at det senere kunne blive nødvendigt med en opfølgning og eventuel ændring, hvis det blev skønnet nødvendigt.
Socialdemokraternes forslag lægger op til, at der set i lyset af en undersøgelse fra Syddansk Universitet nu skal laves en evaluering her i 2009. Det skal selvfølgelig ske, fordi undersøgelsen har vist, at hver femte fynske idrætsforening ikke indhentede de lovpligtige børneattester.
Det er et problem, hvis det er den samme tendens, der gælder for resten af landet. Det kan vi jo selvfølgelig ikke sige noget om i dag, men der er jo en sandsynlighed for, at den mulighed er til stede.
For Dansk Folkeparti er det meget vigtigt, at vi i en tid, hvor der forståeligt nok er meget fokus på lovovertrædelser mod børn og unge, skal have fokus på, at lovens intentioner følges. Dansk Folkepartis holdning er, at enhver positiv børneattest er én for meget, og derfor er det vigtigt, at der fortsat er stor fokus på området og på information til idrætsklubber og foreninger, der har med børn og unge at gøre. De skal være opmærksomme på loven og dens krav om, at der skal indhentes attester.
Resultatet fra Fyn sender et signal om, at der må være en del foreninger, der ikke kender til lovkravet, og forhåbentlig er det almindelig uvidenhed, der gør sig gældende, og ikke en bevidst handling, der går ud på at undlade at indhente oplysninger, så attesterne kan udstedes. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at hver klub tager en drøftelse af processen i eget regi, så det ender med at være en almindelig rutine ved hver sæsonstart. På den måde vil det heller ikke kunne opfattes som en mistænkeliggørelse, når der udtrykkes et ønske til den kommende leder ved ansættelsen, at der indhentes en test. Selvfølgelig er vi alle klar over, at børneattester ikke er en garant for, at intet ulovligt finder sted, men det er den rigtige vej at gå.
Med hensyn til at den tidligere nævnte mistænkeliggørelse ikke skal finde sted, vil jeg sige, at jeg også synes, det er på sin plads, at vi i den her debat i dag også nævner vigtigheden af, at der skal være en påskønnelse af de mennesker - ja, ofte ildsjæle - som bruger megen energi og tid sammen med børn og unge i foreningslivet. Disse personer bidrager på bedste vis til den positive personlige udvikling af mange børn og unge og fortjener en anerkendelse for deres indsats.
Som følge af undersøgelsen på Fyn tog DIF og DGI initiativ til at gennemføre en informationskampagne på området. Dansk Folkeparti finder, at det er meget fint, at det netop er de to store idrætsorganisationer, som står for dette arbejde, da det trods alt er dem, der er tættest på de mindre foreninger. Det vil sige, at der allerede er sat en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemsforeningerne i gang. Den følges så op af yderligere en informationskampagne og en spørgeskemaundersøgelse i alle de foreninger, som har børn som medlemmer.
Som jeg har forstået på ministerens udtalelser, vil der allerede i løbet af det første halvår af 2009 ligge et resultat af de her undersøgelser, som de to store organisationer har iværksat. Det vil jo så kunne munde ud i, at vi allerede inden sommeren vil kunne sætte os sammen og se, om det blot har været uvidenhed, manglende information, der har gjort, at nogle foreninger ikke har udstedt attesterne, eller om der vitterlig er behov for en stramning af loven.
Socialdemokraternes forslag lægger op til, at der skal finde en lovovervågning sted. Der mener Dansk Folkeparti, det vil være en form for dobbeltarbejde ud fra det, vi nu har hørt ministeren sige, men også ud fra det, vi selv har erfaret er i gang, og det vil måske forvirre mere, end det vil gavne i forhold til det, vi måske allerede i dag bliver enige om, nemlig at der skal være fokus på, at alle lever op til lovkravene. Derfor håber jeg jo lidt, at vi som et resultat af den debat, vi har i dag, kan blive enige om, at vi alle har de samme gode hensigter og ønsker om, at loven håndhæves, og at vi forhåbentlig kan sætte os sammen i ordførerkredsen, når vi nu når maj måned, og se, om ikke vi kan få endevendt de her resultater, der nu kommer frem. For som jeg har læst Socialdemokraternes forslag, er det sådan, at der er en tidshorisont, som siger: bare i løbet af 2009. Der synes jeg, at jo før, vi kan komme i gang, jo bedre, så vi kan se, om der bare har været uvidenhed, eller om det er noget, der er behov for at blive strammet op på. Det er i hvert fald noget, som Dansk Folkeparti aktivt vil gå ind i.
Så jeg synes, vi skal se de her resultater, og jeg er ikke så bekymret, som hr. Mogens Jensen er over for det her. Jeg synes jo netop, at det er dem, der har fingeren på pulsen, der skal melde tilbage til os, sådan at vi som lovgivere kan være med til at stramme loven op.