J.nr. BLS – 401 - 00369

 

Den 24. marts 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 1 i sagen om B 46 – Forslag til folketingsbeslutning om sikring af rent drikkevand stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torben Hansen (S) m.fl.

 

 

Spørgsmål 1      

”Hvilke krav stilles der i dag til desinfektion af nye vandledninger og ved reparation?”

 

Svar 

I Danmark baseres drikkevandsforsyningen primært på grundvand. Grundvand indeholder ikke bakterier. Et tæt og vedligeholdt vandforsyningssystem indeholder derfor ikke bakterier og derfor er desinfektion, som netop har til formål at fjerne bakterier, som udgangspunkt overflødig.

 

Det er kommunalbestyrelsen, der fører tilsyn med indretningen og driften af vandforsyningsanlæggene. Opfylder vandet i et vandforsyningssystem ikke de fastsatte kvalitetskrav1 for bl.a. bakterier eller bedømmes vandet at være sundhedsfarligt, er det kommunalbestyrelsen, der skal sørge for, at årsagen hertil påvises og udbedres og om nødvendigt giver et påbud om, hvilke foranstaltninger, der skal iværksætte. Afgørelsen af, om vandet er sundhedsfarligt, sker efter drøftelse med Sundhedsstyrelsen.

 

Det er således op til kommunalbestyrelsen at beslutte, om det er tilstrækkeligt at rense og gennemskylle systemet med rent vand eller om desinfektion af vandforsyningssystemet (evt. dele af) skal iværksættes for at imødegå en eventuel forurening med bakterier.

 

I vandforsyningsloven er der således ikke specifikke krav til desinfektion af nye vandledninger ved installation eller ved reparation, da desinfektionen som udgangspunkt kun er nødvendig at benytte, hvis der er konstateret en forurening med bakterier i systemet og gennemskylning med rent vand ikke anses for tilstrækkelig.  

 

 

 

1) Bekendtgørelse nr. 1449 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg af 11. december 2007.