ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

12. marts 2009

 

Besvarelse af spørgsmål 3 ad B 33 stillet af Erhvervsudvalget den 24. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bente Dahl (RV)    

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 3:

Hvilke erfaringer har man fra de lande, der har indført regler med loft over ÅOP, f.eks. Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien og Italien?

 

Svar:

Via Udenrigsministeriet er der indhentet de foreløbige og umiddelbart tilgængelige oplysninger vedrørende regler for størrelsen af ÅOP, som er  gengivet nedenfor. Den kommende arbejdsgruppe, som skal se nærmere på vilkårene for forbrugslån, skal også undersøge erfaringerne med reglerne i andre lande.

 

I Tyskland er grænsen for, hvor høj ÅOP må være, fastlagt gennem retspraksis om åger. Der findes to beregningsmetoder. I perioder med normale/lave renter anses det for åger, hvis rentesatsen overstiger det dobbelte af gennemsnittet for renten på sammenlignelige lån. I perioder med høje renter gælder, at renten ikke må overstige renten på sammenlignelige lån med mere end 12 procentpoint.

 

I Frankrig må ÅOP højest overstige gennemsnittet for lignende udlån med en tredjedel. Området er i Frankrig reguleret i lovgivningens bestemmelser om åger.

 

I Holland sammensættes den højest tilladte ÅOP af den gældende rentesats på aktuelt 6 % + et tillæg på 12 procentpoint.

 

I Belgien er der fastsat regler for beregningen af rentesatser for forbrugslån, hvorefter ÅOP afhænger af lånets type, beløb og løbetid.

 

I Italien må ÅOP ikke overstige gennemsnittet for lignende udlån med mere end 50 %.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk