ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

30. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 14 ad B 33 stillet af Erhvervsudvalget den 6. marts 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 14:

Når det efter det oplyste indtil videre ikke er lykkedes at få en udlånsvirksomhed dømt for åger, anser ministeren det da for et udtryk for, at lovgivningen fungerer hensigtsmæssigt?

 

Svar:

Reglerne om åger hører under Justitsministeriets ressort. Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg derfor indhentet udtalelse fra Justitsministeriet, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Efter straffelovens § 282 straffes for åger den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for. Åger straffes med fængsel indtil 1 år og 6 måneder. Straffen kan dog stige til fængsel indtil 6 år, når forbrydelsen er af særlig grov beskaffenhed.

 

En betingelse for strafansvar er således, at gerningspersonen har udnyttet en underlegenhedstilstand hos offeret til at opnå en uretmæssig disposition. Udnyttelsen skal derudover resultere i et aftaleforhold, hvor offerets ydelse står i væsentligt misforhold til modydelsen. Det beror på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, om betingelserne for strafansvar er opfyldt i den enkelte sag.

 

Efter straffelovens § 306 kan der pålægges selskaber mv. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i 5. kapitel for overtrædelse af straffeloven, herunder § 282 om åger. Hverken Justitsministeriet, Rigsadvokaten eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet er bekendt med domme om åger begået af en juridisk person, herunder udlånsvirksomheder.

 

Der foreligger derimod i retspraksis flere sager, hvor fysiske personer er blevet dømt for åger i forbindelse med udøvelse af erhvervsmæssig virksomhed som pengeudlånere.

 

Som det fremgår af det oven for anførte, kan straffelovens bestemmelse om åger således finde anvendelse på såvel personer som virksomheder, der driver udlånsvirksomhed, såfremt betingelserne for strafansvar i øvrigt er opfyldt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk