Uddannelsesudvalget 2008-09
B 183 Bilag 2
Offentligt
691495_0001.png
691495_0002.png
691495_0003.png
Til beslutningsforslag nr.B 183
Folketinget 2008-09
Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 19. maj 2009
Betænkningover
Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning ifolkeskolen[af Pernille Vigsø Bagge (SF) m.fl.]
1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslaget blev fremsat den 16. april 2009 og var til 1. behandling den 5. maj 2009. Be-slutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtmindretali udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget tilforkastelse.Etandet mindretali udvalget (S og RV) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget.Det Radikale Venstre undlader at stemme, da Det Radikale Venstre har forståelse for hensigtenmed beslutningsforslaget om at begrænse mobning. Men Det Radikale Venstre mener, at det allere-de er ledelsens og skolebestyrelsens og medarbejdernes pligt og opgave at holde skolerne fri formobning. Det Radikale Venstre tror ikke på, at det sker ved centrale direktiver, hvis det reelt skalvirke. Det må være en politisk opgave at have fokus på området og i dialog med lederne i skolernestyrke opmærksomheden og udveksling af erfaringer m.v.Ettredje mindretali udvalget (SF og EL) indstiller beslutningsforslaget tilvedtagelse uændret.Socialistisk Folkeparti finder indsatsen mod mobning særdeles væsentlig og må desværre konsta-tere, at den hidtidige indsats har været utilstrækkelig, hvilket er baggrunden for beslutningsforsla-get.Et vigtigt element i beslutningsforslaget er bl.a. at tage initiativ til at give Dansk Center for Un-dervisningsmiljø nogle beføjelser til kunne holde sig opdateret om indsatsen i forhold til skolernesundervisningsmiljø på linje med Arbejdstilsynet, der kommer på besøg på arbejdspladserne.I 2008 kunne DCUM dokumentere, at kun 39 pct. af grundskolerne har gennemført alle fire lov-pligtige faser i deres undervisningsmiljøvurderinger. Socialistisk Folkeparti finder det meget pro-blematisk, at så få skoler opfylder kravene i undervisningsmiljøloven fra 2001 – ikke mindst set ilyset af, at mobning fortsat er et markant problem i de danske skoler.Socialistisk Folkeparti finder det derfor nødvendigt med en øget monitorering af undervisnings-miljøet i Danmark.
2
Et andet centralt element i beslutningsforslaget er et øget fokus på skole-hjem-samarbejde i dan-ske folkeskoler. Det er en vigtig platform, der skal udbygges for at inddrage forældrene i skolensantimobbestrategier.Men i stedet for at støtte Socialistisk Folkepartis forslag om bl.a. at udbygge og styrke sko-le/hjem-samarbejdet i danske folkeskoler støtter regeringspartierne og Dansk Folkeparti i stedet etlovforslag (L 186), der fjerner ansvaret fra forældre og skolebestyrelser, til trods for viden om vig-tigheden af forældreinddragelse i folkeskolen. Socialistisk Folkeparti anerkender behovet for god ogklar skoleledelse, og det er fornuftigt at betinge sig, at skolebestyrelsen laver retningslinjer, der skalføre til bedre trivsel for voksne og børn i folkeskolen. Men vi er stærkt kritiske over for at fratageskolebestyrelserne tilsynet med forhold, der vedrører elever og ansatte, da dette i værste fald kanforhindre at skolebestyrelsen gøres påmærksom på problemer med mistrivsel blandt såvel eleversom ansatte.Sammenholdt med opbakningen fra samtlige partier i Folketinget til at udpege mobning som etvæsentligt problem i folkeskolen er det uforståeligt, at Venstre, Konservative og Dansk Folkepartiafviser at støtte beslutningsforslaget.Etfjerde mindretali udvalget (LA) vil redegøre for sin indstilling til beslutningsforslaget ved 2.behandling.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for be-tænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgangtil at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen. Der gøres opmærksompå, at et flertal eller mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning iFolketingssalen.
Sophie Løhde (V) Britta Schall Holberg (V) Malou Aamund (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Troels Christensen (V) Marlene Harpsøe (DF)nfmd.Hans Kristian Skibby (DF) Charlotte Dyremose (KF)fmd.Villum Christensen (LA)Christine Antorini (S) Carsten Hansen (S) Kim Mortensen (S) Niels Christian Nielsen (S)Pernille Vigsø Bagge (SF) Nanna Westerby (SF) Marianne Jelved (RV)Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.Folketingets sammensætningVenstre, Danmarks Liberale Parti (V) 47Socialdemokratiet (S)45Dansk Folkeparti (DF)25Socialistisk Folkeparti (SF)23Det Konservative Folkeparti (KF)18Det Radikale Venstre (RV)9Enhedslisten (EL)4Liberal Alliance (LA)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne(UFG)211112
3

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 183Bilagsnr. Titel11. udkast til betænkning