Retsudvalget 2008-09
B 178
Offentligt
690995_0001.png
690995_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0901FRM40892
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om, at det skal betragtes som en skærpende omstæn-dighed ved straffastsættelsen, når et barn er vidne til vold udøvet mod entil barnet nærtstående person (B 178), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 20. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

folketingsbeslutning om, at det skal betragtes som en skærpende om-

stændighed ved straffastsættelsen, når et barn er vidne til vold ud-

øvet mod en til barnet nærtstående person (B 178):

”Vil ministeren uddybe, hvad der fik ministeren til at reagere,da ministeren bad Rigsadvokaten om at stramme op i sagerom børn, der overværer vold, jf. artiklerne ”Skærpet straf forvold foran børn” og ”Børnene rammes hårdt, når far og morslår” i Jyllands-Posten d. 18. maj 2009, eftersom ministerenblot få dage før afviste Dansk Folkepartis forslag om sam-me?”

Svar:

Som jeg sagde under Folketingets førstebehandling af beslutningsforsla-get, er regeringen enig i den kriminalpolitiske holdning, der ligger bagbeslutningsforslaget, og jeg vil også gerne takke forslagsstillerne for attage emnet op.Når regeringen ikke kan støtte beslutningsforslaget om at ændre straffe-loven, skyldes det som anført under førstebehandlingen, at domstoleneallerede efter gældende strafudmålingsprincipper kan tillægge det vægt iskærpende retning, hvis f.eks. en fars vold mod moren er begået, mensbørnene var til stede. Rigsadvokaten har endvidere oplyst om flere kon-krete afgørelser, hvor retten netop udtrykkeligt i skærpende retning harlagt vægt på, at vold mod en mor blev udøvet, mens børnene var til stede.Selv om der således ikke er anledning til at ændre straffeloven, kan detefter regeringens opfattelse bl.a. i lyset af den aktuelle debat – som for-slagsstillerne naturligvis har en del af ”æren” for - være hensigtsmæssigtat sikre, at anklagemyndigheden i alle straffesager, hvor det er relevant,sørger for at påberåbe sig som en skærpende omstændighed, at volden erudøvet, mens børnene var til stede. Som anført under førstebehandlingenvil Rigsadvokaten snarest udsende en instruktion til anklagemyndighedenherom.
2