Tak til ministeren, og tak til ordførerne. Det er jo ofte sådan, at når vi diskuterer klima her i Folketinget, kommer det til at handle om at leve op til internationale forpligtelser og målsætninger, og det ender ofte i sådan et slagsmål på tal og opgørelsesmetoder. Men det, jeg synes vi skal måle os selv på i dag, når sådan en folketingssamling her snart er forbi, er, om vi - hver gang der har været fremsat forslag, der kan fremme energibesparelser, fremme reduktionen af CO2-udslippet og på den måde sikre vores børn og børnebørn en renere verden - så samstemmende har bakket op om de små tiltag, der tilsammen udgør et kæmpe skridt hen imod at imødegå klimaudfordringen.
Tidligere i år har vi jo behandlet renoveringspuljen på 1,5 mia. kr. til boligforbedringer, og her blev hverken klimaet eller de private udlejningsejendomme eller den almene boligsektor tilgodeset, og man kan så kort konkludere, at renoveringspuljen fuldstændig forspildte chancen for, at der kunne iværksættes energibesparende tiltag, og den forspildte fuldstændig chancen for, at man kan imødekomme de barrierer, som der er inden for den private udlejningssektor. Det er jo bl.a. det, som det her beslutningsforslag prøver at råde bod på.
Socialdemokraterne vil med forslaget sikre, at nye lejere, som flytter ind i topmoderniserede lejligheder med nye køkkener og badeværelser, også sikres, at der ikke er utætte vinduer, at væggene ikke er kolde, at det ikke trækker, og at varmeanlægget ellers er tidssvarende med termostater og det hele. Socialdemokraterne vil med forslaget sikre, at der bliver iværksat energiforbedrende initiativer i den private udlejningssektor.
Som det også er blevet nævnt flere gange af ordførerne heroppe, er det helt korrekt, at der er store energibesparelser at hente i den eksisterende boligmasse. Og her udgør den private udlejningssektor jo hele 19 pct. af den samlede boligmasse. Derfor er det et væsentligt sted at gå ind og tage fat og se på de barrierer, der måtte være inden for den private udlejningsmasse.
Det, som vi hører fra den byggetekniske sagkundskab på det her område, er, at vi i dag kan nedbringe energiforbruget med 30 pct. i de her bygninger ved hjælp af de energibespareløsninger, der eksisterer i dag. Og hvis vi er innovative og arbejder på at skubbe på på det område, kan vi nedbringe energiforbruget med yderligere 30 pct. i løbet af de kommende 20 år.
Så det er vigtigt at skabe nogle økonomiske incitamenter, så danskerne fremover i langt højere grad vælger de rigtige energirenoveringer af deres boliger. Med den energiaftale, vi indgik i februar 2008, er der opstillet målsætninger om, at vi skal nedbringe bruttoenergiforbruget med i alt 4 pct. frem til 2020, når vi tager udgangspunkt i 2006. For de forskellige ejer- og lejerboligtyper er der så forskellige barrierer, der skal overvindes, for at vi kan nedbringe bruttoenergiforbruget.
På det private udlejningsmarked, som det her forslag handler om, er det desværre kun et fåtal af udlejere, som investerer i energibesparelser. Det skyldes især tre barrierer hos udlejerne: For det første betales varmeregningen fuldt ud af lejeren, så udlejeren taber ikke penge på manglende energiforbedringer; for det andet bor udlejeren ikke selv i ejendommen og har derfor ikke de daglige gener, der er for familier, der bor i ejendommen, i form af f.eks. utætte vinduer og manglende hulmursisolering; og for det tredje er modernisering ved genudlejning en stopklods for energibesparende tiltag, simpelt hen fordi udlejeren hellere investerer i modernisering før genudlejning end i energibesparende forbedringer. Udlejeren erstatter hellere et gammelt toilet eller gammelt køkken med et nyt, end han eller hun investerer i en bedre klimaskærm. Det skyldes, at de gennemgribende forbedringer, hvor udgifterne overstiger et bestemt antal kroner pr. kvadratmeter, giver udlejeren ret til at opkræve en ekstraordinært høj leje, nemlig en leje efter det lejedes værdi, hvilket reelt vil sige markedsleje.
Socialdemokraterne ønsker med det her forslag at fjerne de her tre barrierer og sikre, at den private udlejningssektor i fremtiden kommer til at bidrage langt mere til at nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen. Herudover betyder forslaget, at lejerne selvfølgelig kommer til at få forbedret deres indflydelse på deres nære bovilkår.
Da det her er et beslutningsforslag, har det jo til hensigt at pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag på området, som skal sikre energibesparelser i private udlejningsejendomme. Og nu kan jeg så fornemme på den opbakning, der har været fra ordførerne, at der ikke er opbakning hele vejen rundt, men hvis det var sådan, at der var det, var det jo ministeriets dygtige embedsmænd og embedskvinder, som skulle forestå at sammenskrive det med love f.eks. på skatteområdet, som det har været nævnt af Dansk Folkeparti, og med andre lovgivningskomplekser, så vi var sikre på, at det hele hang sammen med den øvrige gældende lovgivning.
Så alt det tekniske burde vi egentlig kunne se bort fra og så bare i dag fokusere på, at det her forslag er noget, der sikrer, at vi kan få iværksat nogle energibesparelser, få reduceret CO2-udslippet og få sat gang i en masse energirenoveringer i den private udlejningssektor. Og hvad er det, det handler om? Somme tider bliver det, når man taler om energibesparelser, sådan lidt en raketvidenskab, men det er egentlig meget simpelt. Spørger man energikonsulenter, hvad det er, der skal sikres i de her private udlejningsejendomme, siger de, at det drejer sig om nogle ordentlige vinduer, der er tætte, at der er et varmeanlæg, der er tidssvarende med termostater og det hele, og så at ydervæggene er isolerede, og det kan man gøre ved hulmursisolering, og man kan også gøre det indefra ved at opsætte isolerende plader.
Jeg vil godt lige ridse op, hvad det er, det her forslag sikrer. Det sikrer nemlig beboerdemokratiet, idet det er et beboermøde, som skal træffe beslutningen, inden beboerrepræsentationen kan gå videre med forslaget til huslejenævnet. Og selvfølgelig ligger der den sædvanlige mindretalsbeskyttelse i det her forslag, sådan at der ikke bliver truffet nogen beslutninger hen over hovedet på nogen af beboerne i de private udlejningsejendomme.
Så er der også i det her forslag en sikkerhed for, at der bliver gennemført et forprojekt, hvor man har personer med faglig viden, der bistår med at finde ud af, hvad det er for nogle tiltag, der kan blive iværksat, hvilket besparelsespotentiale der er, men også en bistand til at vurdere økonomien i det, sådan at vi sikrer os, at man ikke går i gang med nogle urentable projekter, hvor man ikke får ret mange energibesparelser for pengene.
Derudover er der også en lang række tiltag i det her forslag, som skal sikre, at udlejer får den mindst mulige økonomiske belastning, idet vi påpeger, at det skal være henstående på ejendommens vedligeholdelseskonto, som skal dække forundersøgelsen og de energiforbedrende arbejders vedligeholdelsesandel. Det påpeges også, at der er en overgrænse på udlejers økonomiske udlæg i forbindelse med finansieringen og i de energiforbedrende arbejders vedligeholdelsesdel. På den måde er det ikke sådan noget, der går hen og bliver en kæmpestor økonomisk byrde for udlejeren.
Derudover er der oplæg til en dialog mellem udlejer og lejer, så de i samarbejde kan finde en dækning for den vedligeholdelsesandel, der er i det energiforbedrende projekt. Det er så nogle penge, som udlejer vil kunne få dækning for, hvis der ikke er et tilstrækkeligt indestående på ejendommens vedligeholdelseskonto.
Alt i alt er der i det her forslag en sikkerhed for, at der ikke udlejes gennemgribende moderniserede lejemål, hvis ikke ejendommen har fået iværksat de rette energibesparende tiltag. Kort sagt er der taget højde for demokrati, bæredygtighed og incitamenter for udlejere til at gå i gang med energibesparende projekter i private udlejningsejendomme.
Nu har jeg siddet dernede og lyttet til de forskellige ordførerindlæg, og jeg vil sige tak til Enhedslisten og SF for opbakningen til forslaget, og jeg ser også frem til den positive opbakning i det videre arbejde i Boligudvalget på det her område. Vi har jo tit kunnet arbejde sammen om de her energitiltag.
Det Radikale Venstre vil jeg kvittere for den positive tilgang, og at vi også kan komme i gang i udvalget med at konkretisere, hvad det er, det her forslag går ud på, sådan at vi måske, hvis det falder i den her samling, kan få det genfremsat i den kommende samling i forbedret form.
Til ministeren vil jeg sige, at ministeren spillede ud med, at der var masser af ting på vej fra regeringens side, og det vil jeg så sandelig håbe, for nu har jeg jo selv siddet med til energiforhandlinger og opfølgningen på energiforhandlingerne, og det har virkelig været en lang kanotur ud i sivene. Vi har ventet og ventet på de rapporter, som ministeren har henvist til, og derfor vil jeg håbe, at det er en ny dagsorden, der kommer fra regeringens side. Vi har jo i foråret her i Folketingssalen under behandlingen af renoveringspuljen set, at regeringen er blevet trukket rundt i manegen af Dansk Folkeparti. Renoveringspuljen kommer jo slet ikke til at få den energibesparende effekt, som den kunne have fået, hvis man havde målrettet renoveringspuljen til energibesparende projekter. Så derfor håber jeg så sandelig, at der er en sol, der er ved at stå op for regeringen der, og at vi kan komme i gang med virkelig at få lavet nogle tiltag i forhold til de forskellige boligformer.
Til Venstres ordfører må jeg sige, at jeg desværre kan konstatere, at Venstres ordfører jo ikke kunne garantere mig, at det her forslag vil være i strid med grundloven, og man kunne heller ikke garantere mig, at det ville falde, hvis det kom for Højesteret, i forhold til den private ejendomsret, så det må vist bare være et postulat fra Venstres ordfører.
Til den konservative ordfører vil jeg sige, at det hele endte i nogle mærkelige definitioner af kommunisme og sådan noget og en afvisning af forslaget, så det vil jeg ikke gå nærmere ind i.
Til Dansk Folkepartis ordfører vil jeg sige, at jeg synes, der er ved at komme nogle gode og positive signaler fra Dansk Folkeparti - både i Boligudvalget og også her fra talerstolen i dag, nemlig at Dansk Folkeparti vil til at have mere fokus på, hvordan man kan lave energibesparende tiltag i forskellige boligtyper. Så jeg ser meget frem til, at vi i næste samling i Boligudvalget kommer til at arbejde mere indgående med sådan nogle forslag her, og måske kunne Dansk Folkeparti også være med til at presse lidt på i regeringen.