Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
B 161
Offentligt
695330_0001.png
695330_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Dato
3. juni 2009
J nr. 1003-0204Stormgade 2-61470 København KTelefon 3392 2800
Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. maj 2009 stillet mig følgende spørgsmålvedr. B 161 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af et energimærke afforbrugerelektronik, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).

Spørgsmål 2:

”Vil ministeren fremsende en kortfattet beskrivelse af EU-reglerne om mærk-ning af produkter (obligatorisk og frivillig)?”

Svar:

EU har flere ordninger, som har betydning for energimærkning af forbruger-elektronik. En detaljeret gennemgang fremgår af mit svar på udvalgets spørgs-mål 1, som jeg i øvrigt henviser til.EU’s obligatoriske energimærkningsordning (Direktiv 92/75/EØF, energi-mærkningsdirektivet) omfatter i dag husholdningsapparater, fortrinsvis hårdehvidevarer som køle- og frysemøbler, ovne, vask- og opvaskemaskiner samt be-lysningskilder. Direktivet indeholder en bestemmelse ifølge hvilken ” andre ty-per af husholdningsapparater kan føjes til listen”. Denne bestemmelse blev bl.a.benyttet i forbindelse med det forslag om energimærkning af tv-apparater, somEuropa-Parlamentet afviste i maj 2009. Bestemmelsen ville også kunne anven-des til energimærkning af andet forbrugerelektronisk udstyr.Kommissionen har fremsat forslag om omarbejdning af direktivet. Forslagetindebærer primært, at direktivets anvendelsesområde udvides til ligesom Eco-designdirektivet at omfatteenergirelateredeprodukter. Det omarbejdede di-rektiv vil i givet fald også omfatte andre energiforbrugende produkter end hus-holdningsapparater samt produkter, som ikke forbruger energi, men som, nårde anvendes, har betydning for energiforbruget.EU har siden 2001 haft en aftale med USA om at tilslutte sig Energy Star pro-grammet, som åbner for frivillig mærkning af energieffektivt it- og kontorud-styr, edb-udstyr, skærme og printere. Aftalen blev fornyet i 2007, hvor kravenetil energieffektivitet blev skærpet. EU har desuden – med positiv dansk støtte -besluttet, at Energy Star kravene skal opfyldes i forbindelse med medlemslan-denes statslige institutioners og EU-institutionernes indkøb.
Side 2/2
Gennemførelsen af direktivet om mindstekrav til produkters energieffektivitet,Eco-designdirektivet (direktiv 2005/32/EF) vil i øvrigt betyde, at der bliverstillet effektivitetskrav til en række forbrugerelektroniske produkter, som detogså fremgår af svaret på spørgsmål 1. I nogle tilfælde vil mindstekravene væreså vidtgående, at det ikke er muligt at etablere energimærkning af de sammeprodukter.Herudover har EU etableret det europæiske miljømærke Blomsten. Det er enfrivilligordning, der bliver reguleret af forordning nr. 1980/2000 af 17. juli2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke. Blomsten le-ver op til ISO standarden 14024 for type 1 miljømærker. Det betyder bl.a., atkriterierne er baseret på produktets miljøbelastning set i et livscyklus perspek-tiv. Interessenter bliver inddraget i fastsættelse af kriterier, og kontrollen af omprodukterne lever op til kriterierne bliver foretaget af en uafhængig tredjepart.Det er bl.a. muligt at mærke Blomsten på tv-apparater.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard