Som forslagsstiller vil jeg gerne takke for den meget vigtige og principielle debat, som vi har haft i Folketinget i dag. Det er jo en debat, som ikke alene handler om fremtidens velfærd, fremtidens kommunale selvstyre, men i høj grad også handler om, hvad det er for et grundlag, vi bygger vores beslutninger i det danske samfund på.
Den her meget principielle debat handler jo om, om vi skal give kommunerne selvstyre, så de selv kan træffe afgørelse om, hvad der er rigtigt for dem, eller om vi skal sidde på Slotsholmen og diktere, at det lige præcis er 26,5 pct., som skal sendes i udbud. Fra socialdemokratisk side tror vi på, at man da skal træffe afgørelse om det ude i den enkelte kommunalbestyrelse. Her til november skal vi alle sammen stemme til de kommunale byråd, og der giver det da god mening, at man kan deltage i debatten om, hvad det er for en måde, vi vil løse opgaverne på i vores kommune. Hvorfor skal vi sidde og detailstyre det her fra Slotsholmen?
Så det er en meget principiel hjørnesten i den her debat: selvstyre eller ej? Og der synes jeg det er skuffende at høre det ene indlæg efter det andet fra de borgerlige partier, inklusive Dansk Folkeparti, som vil have centralisme, som vil styre fra Slotsholmen, frem for at lade det være op til den enkelte kommunalbestyrelse at træffe afgørelse om, hvornår det giver mening med udbud, og hvornår det ikke giver mening med udbud.
Der er så hele diskussionen om, hvad det er for et velfærdssamfund, vi ønsker. Hvad er det, der skal være det vigtigste, når vi laver velfærdssamfund? Er det at sikre, at borgerne får den bedst mulige service, at der er den bedst mulige velfærd i samfundet? Eller er det, at vi gør mest muligt for at sikre et økonomisk grundlag for private virksomheder?
Der må jeg jo også sige, at det er skuffende hele vejen igennem at høre den her ideologisk bårne indgangsvinkel til det, som vi hører fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. Det handler ikke om at kigge nøgternt på: Hvor får vi mest for pengene? Hvor får vi den bedste kvalitet? Hvor giver vi hr. og fru Jensen den bedste service? Det handler alene om at sikre, at mest muligt bliver mast ud i udbud, så der er nogle private virksomheder, der kan tjene penge på det.
Så vil jeg sige afslutningsvis i forhold til det med de her kernepunkter i denne debat, at det, der undrer mig mest, er, at der også lige pludselig blev en meget principiel debat her i Folketingssalen om, hvorvidt det er en god idé med ny viden eller ikke er en god idé med ny viden. Og der hører man altså både fra ministeren, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, at det med at undersøge tingene, det med at få tjekket tingene efter lige pludselig ikke er noget, der har en værdi længere. Det må jeg sige at jeg er skuffet over.
Vi kan se, at der rent faktisk er en udvikling, hvor forskellige professorer, forskere, gør opmærksom på, at vi faktisk ved for lidt. Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at prisen bliver lavere. Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at kvaliteten bliver bedre. Og der er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at medarbejderne får et bedre arbejde, når tingene er sendt i udbud. Så lad os da få det undersøgt. Men der rejser sig simpelt hen en meget principiel modvilje i Folketinget fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti imod ny viden. Det synes jeg nok er noget af det, man bliver mest rystet over, når man hører på den her debat.
Så vil jeg gerne sige, at det her forslag jo altså bare handler om at få undersøgt de her ting. Jeg forstår ikke, at man fra Venstres, De Konservatives og Dansk Folkepartis side ikke vil sætte sig ind i tingene og have den grundlæggende viden på plads. Vi ved jo, at der er forskel på, om det er snerydning, vi skal ud at foretage, eller det er børnepasning, folkeskole eller noget andet. Lad os da prøve at se på, om der er forskel. Giver det nødvendigvis en god offentlig service, hvis folkeskolen skal i udbud? Er det dér, vi vil hen? Vi kan se, at Venstre i sommer har foreslået, at alle kommunale opgaver, altså hundrede procent, skal i udbud, men er vi parate til, at vores folkeskole skal sendes i udbud? Er vi parate til, at vores folkeskole pludselig skal overtages af Coca Cola eller McDonald's? Er det den udvikling, vi vil have?
Der synes jeg da det er klogt at standse op og kigge på: Hvor får vi mest for pengene? Hvordan gør vi det bedst? Hvordan sikrer vi, at de kerneprincipper, vi har i vores velfærdssamfund, stadig væk overholdes? Der er jeg ikke sikker på, at udbud er det rigtige hele vejen frem. Derfor synes jeg, at en undersøgelse kunne være rigtig god.
Så er der den mere sådan principielle debat om, hvorvidt vi nu skal standse op - skal vi suspendere kravet om 26,5 pct.? Der er vi blevet tudet ørerne fulde med, at vi vil rulle hele udviklingen fuldstændig tilbage. Vi har stået den ene gang efter den anden og har taget ordet i form af spørgsmål til de forskellige ordførere og har sagt: Hør nu efter, læs nu efter. Det her forslag handler jo ikke om at standse enhver form for udbud og konkurrenceudsættelse. Det handler bare om at sige: Lad kommunerne selv bestemme, hvor det giver mening. Lad den enkelte demokratisk valgte kommunalbestyrelse selv træffe afgørelse. Det er selvstyre og frihed og demokrati, der er udgangspunktet her. Men der vil man altså fra regeringspartiernes og Dansk Folkepartis side detailstyre fra Slotsholmen ved at sige: Vi ved nødvendigvis, det er bedst, og derfor skal 26,5 pct. bare i udbud. Jeg forstår simpelt hen ikke, at man ikke har større tillid til, at man ude i kommunerne selv kan træffe afgørelse om de her ting.
Så vil jeg til det her med, at man så allerede har noget viden - det hører vi så som argument - sige, at der allerede findes viden. Vi har jo lavet en udbudsportal, og vi har lavet et udbudsråd, hedder det fra regeringspartiernes side, og det var ministeren også inde på, så vi er jo allerede godt i gang. Det svarer jo sådan set lidt til, at man mener, at Rådet for Større Færdselssikkerhed skulle bruge kræfterne på bare at opfordre folk til at køre hurtigere uden at undersøge, hvad der er bedst for trafiksikkerheden, og hvordan vi undgår trafikuheld, men alene har et udvalg, der fremmer, at folk kører hurtigere, og at der er skilte på vejene, hvor der står: Sæt farten op, du kommer hurtigere frem.
Det er sådan set det, man foreslår her med et udbudsråd. Man gør alt for at få mere udbud frem for at undersøge, hvornår det giver mening, hvornår det er klogt, hvornår vi får mere for pengene, hvornår vi får bedre kvalitet. Men man har bare foden på speederen og kører derudad - jo mere udbud, jo bedre - selv om vi har forskernes ord for, og selv om vi har konkrete eksempler fra virkeligheden på, at man, når man sender ting i udbud, i nogle tilfælde kan få ringere service.
Lad os da få undersøgt de ting og lad os da bruge et udvalg til at undersøge tingene frem for bare at mase fuldstændig blindt på i en retning uden at undersøge tingene først.
Så jeg vil gerne afslutningsvis sige her: Lad os da lytte til eksperterne, lad os lytte til de gode råd, der kommer ude fra virkeligheden, hvor man kan se, at det ikke i alle tilfælde har været en god idé at sende i udbud. Lad os da få det ind på værkstedet, lad os kigge på det, og de steder, hvor det giver god mening at sende i udbud, skal vi endelig gøre det, og det tror jeg kommunalbestyrelserne er helt med på. Jeg har nævnt flere gange, at de socialdemokratiske kommuner gerne vil gøre det, hvis de kan se, de kan få bedre service til deres borgere. Men hvis der er eksempler, hvor de får ringere service, hvor de får ringere kvalitet, og hvor medarbejderne også får det ringere, så skal vi da ikke tvinge kommunerne til at gøre det mod deres vilje.