Jeg vil på vegne af forslagsstillerne, Socialdemokratiet og SF, starte med at sige tak for den meget positive modtagelse, som det her forslag har fået.
Der er nogle, der er mere positive end andre, men jeg bemærkede jo da især, at miljøministeren og den konservative miljøordfører faktisk langt hen ad vejen er enige i intentionerne med det her forslag. Det synes jeg er vigtigt at vi nu får betonet og påpeget, så vi rent faktisk kan komme i gang med det, der sådan set er det vigtige nu og her, nemlig generelt at få skabt en bred politisk dialog, så vi får et nyt miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram strikket sammen.
Det kan nemlig være med til, at de styrkepositioner, som Danmark og danske virksomheder unægteligt har, når det gælder vand, luft, røg, støj, møg osv., bliver udbygget. Det kan også være med til, at vi via et fornuftigt, gennemarbejdet og visionært udviklings- og demonstrationsprogram rent faktisk kan få løftet de fantastisk mange små og mellemstore virksomheder, som har nogle spændende teknologier, men som har nogle problemer med at få dem løftet fra forskning til marked, videre.
Der er jo flere argumenter for, at det skal løftes videre. Der er det helt overordnede miljøpolitiske argument. Vi kan jo se det på de teknologiske landvindinger, der er lavet på vandområdet, og jeg har bemærket, at både den konservative ordfører og miljøministeren så sent som i sidste måned rent faktisk har omtalt det danske vandeventyr meget rosende. De teknologiske landvindinger skal løftes videre.
Men det viser jo også, at man rent faktisk langt hen ad vejen kan løse fantastisk mange miljømæssige problemer ad teknologiens vej. Det viser også, at man rent faktisk kan løse rigtig mange afledte sundhedsproblemer ad teknologiens vej.
Vi er jo også i den for fædrelandet så heldige situation, at der rent faktisk er rigtig, rigtig mange gode arbejdspladser i det, og enhver politiker ved i de her tider, hvor vigtigt det er, at vi får lavet nogle ting, der rent faktisk også går ind og understøtter beskæftigelsen.
Det, som jeg også synes er meget vigtigt i beslutningsforslaget, er, at der også bliver pointeret, at det her skal være et offentligt og privat samarbejde. Det her er ikke, at det offentlige bare skal hælde x antal hundrede millioner kroner ud og så håbe på, at der er nogen, der griber dem til noget, der ligner fornuftige projekter.
Der er rent faktisk lavet en organisation med en bestyrelse på fuldstændig samme måde, som i det energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, så man selvfølgelig får en kvalitetssikring, og så man er med til at løfte nogle af de projekter, hvor der rent faktisk også er et stort potentiale.
Det, som vi jo indtil videre har set i rigtig mange af de her ting, er, at der er meget af det, der strander på forskningsniveauet. De har svært ved at komme over den kløft, hvor der skal opbygges større eller mindre demonstrationsanlæg, så det rent faktisk kan ses, at det er noget, der virker.
Den konservative ordfører nævnte i sin tale noget om forskningen. Selvfølgelig skal der være midler til forskning, der skal være masser af midler til forskning. Det tror jeg generelt at der er en enighed om i Folketinget, og det er der også en generel enighed om i de partier, der er med i globaliseringsaftalen. Men det nytter ikke noget, hvis det ikke er sådan, at der også er nogle programmer og nogle midler, der kan være med til at løfte tingene en tak videre. Det her er ikke et forskningsprogram. Det er et udviklings- og demonstrationsprogram, og jeg tror, at det er meget vigtigt, at det hele tiden bliver betonet.
Så er det også vigtigt, at vi i de her tider, hvor det altoverskyggende, verdensomspændende miljøproblem er øverst på tapetet, netop CO2- udledningen og generelt klimaforandringerne, også får miljøet med, når det gælder vand, luft, støj, røg og møg, og hvad der ellers er inden for det område. Det glæder os jo også, at de andre lande har nogle endog meget store programmer på det her område. Det kan vi da også lade os inspirere af.
Når vi så taler om den økonomiske krise for nuværende, tror jeg, at det også er vigtigt at understrege, at flere lande, og senest USA, jo rent faktisk har påpeget, at det er vækst inden for det grønne område, der kan være med til at drive landene ud af den nuværende økonomiske krise, men rent faktisk heldigvis også kan give et betydelig forbedret miljø og kan give en betydelig forbedret sundhedstilstand, både i de lande, hvor teknologien kommer fra, og så sandelig også i de lande, hvor teknologien forhåbentlig bliver eksporteret hen.
Det kunne jo være fantastisk, hvis Danmark var et af de lande, eller det første land i verden, der sagde, at den helt overordnede vision er som land at være med til at sikre, at alle verdens borgere rent faktisk har adgang til rent drikkevand. Så vil nogen sige: Nu står han og småævler deroppe. Men det er bare for at sige, at vi også skal sørge for, at vi har nogle visioner i det her, og at vi via sådan et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram rent faktisk får nogle af tingene løftet videre.
Det, der jo også er vigtigt at understrege, er, at det her jo ikke er en fiks idé, der sådan lige pludselig er opstået i en sen aftentime. Det er et udslag af, at når 2009 løber ud, er der for nuværende ikke nogen steder afsat en eneste offentlig krone til miljø eller til et udviklings- og demonstrationsprogram. Hvis vi ikke går ind nu og viser rettidig omhu og går ind og siger, at vi vil sørge for, at der er noget pr. 1. januar 2010, er der risiko for, at rigtig mange små og mellemstore virksomheder - og også store virksomheder, som man kan se i avisomtalerne - lukker nogle af de her gode projekter ned. Det vil være en miljømæssig katastrofe, og det vil rent faktisk også være en beskæftigelsesmæssig katastrofe. Så det her program og det her beslutningsforslag fra Socialdemokratiet og SF er jo også fremlagt for at vise rettidig omhu, sådan at Danmark kan være med til at løse de helt store, globale miljøproblemer.
Jeg skal på forslagsstillernes vegne takke mange gange for den positive opbakning, der har været. Jeg har også forstået det sådan, at man er parat til og indstillet på dialog om det her. Nu skal det her jo ikke være et slag i luften, hvor vi bagefter siger, at det sandelig var en god debat, vi havde, og så skete der ikke mere der. Så jeg kan allerede nu love - enkelte vil sige true med - at både Socialdemokratiet og SF vil sørge for, at den her debat til stadighed er på Folketingets Miljøudvalgs dagsorden i de kommende uger og kommende måneder, sådan at vi straks efter sommerferien rent faktisk, forhåbentlig i fællesskab, kan få lavet en bred aftale, der rækker langt hen efter den 1. januar 2010. Så det her bliver ikke bare et slag i luften; det her bliver noget, der i sidste ende også bliver forpligtende for dem, der har været med til at rose det i dag.