Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09
UVT Alm.del
Offentligt
665100_0001.png
665100_0002.png
665100_0003.png
665100_0004.png
665100_0005.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80og 81 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 10. marts 2009 (Alm.del).
3. april 2009
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefon3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Med venlig hilsen
TelefaxE-postNetsted
Helge Sander
CVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
09-0514878782101/1

Spørgsmål nr. 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 og 81 stillet af Udvalget for

Videnskab og Teknologi den 10. marts 2009 til Ministeren for videnskab,

teknologi og udvikling (Alm. del).

Spørgsmål 71

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren oplyse, om det er i overensstemmelse med reglerne forhåndtering af 'trivselsundersøgelser' o.lign. og de statslige regler for samarbejds-udvalg, når resultatet af DTU-kemis 'trivlselsundersøgelse' ikke kan uddelesblandt de ansatte?

Svar

Ministeriet for Videnskab
Samarbejdsudvalget fastlægger retningslinjer for målinger af medarbejdernes til-fredshed og trivsel, jf. § 5, stk. 9, i cirkulære om aftale om samarbejde og samar-bejdsudvalg i statens virksomheder og institutioner. Der er ikke krav om, at resul-tatet af trivselsundersøgelserne skal uddeles blandt de ansatte.

Spørgsmål 72

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', hvor det oplyses, at medarbejderne kan 'gennemse' trivselsundersøgelsenved henvendelse til DTUs HR-afdeling, bedes oplyst, hvor mange ansatte, der harbedt om et sådant 'gennemsyn'?

Svar

DTU har oplyst, at der er én medarbejder, som har bedt om at se datamaterialetfra undersøgelsen.
Teknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
09-0514878782101/1

Spørgsmål 73

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes oplyst, om det er i overensstemmelse med forvaltningsloven og deansatte grundlovssikrede ytringsfrihed, når DTUs rektor har givet de ansatte'tavsheds-pålæg', dvs. forbudt disse at udtale sig offentligt om DTU-kemis 'triv-selsundersøgelse', jf. rektors pålæg: 'Jeg vil bede Jer om ikke at sige noget offent-ligt om undersøgelsen, for vi har mange fjender'?

Svar

DTU har oplyst, at rektor ikke kan erindre det konkrete ordvalg ved mødet. Rek-tor afviser dog, at det anførte citat skulle være dækkende for hans bidrag til de-batten, da han på intet tidspunkt har ønsket at give medarbejderne mundkurv på.

Spørgsmål 74

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren oplyse, om det er i overensstemmelse med universitets-lovens formålsparagraf om forskning, uddannelse og formidling, når en institut-leder i sit diktat af et instituts "mission" udtrykkeligt undlader at omtale "forsk-ning" som en væsentlig opgave for instituttet?

Svar

DTU har oplyst, at forskning er en vigtig grundpille i DTU Kemi’s mission. Detfremgår således blandt andet af den faglige profil og mission for instituttet, at:”DTU kemi varetager al indledende undervisning i kemi på DTU, og sammen-holdt med målsætningen om forskningsbaseret undervisning opretholder institut-tet stor bredde i forskningen.”Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling

Spørgsmål 75

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU' bedes ministeren oplyse, om det er i overensstemmelse med hhv. forvalt-ningsloven og universitetsloven, når medlemmer af et ansættelsesudvalg ikke harfået forelagt en ansøgers ansøgning, men at Rektor egenhændigt udpeger en an-søger.

Svar

Ifølge universitetsloven er det dekanen eller, hvor universitetet ikke opdeles i ho-vedområder, rektor, der ansætter institutledere. Det kan udledes af forvaltnings-loven, at der ved besættelse af en stilling skal lægges vægt på saglige hensyn, ogat den bedst egnede ansøger skal vælges.Det sædvanlige er, at et ansættelsesudvalg forelægges de skriftlige ansøgninger iforbindelse med ansættelsessamtaler, men undladelse heraf er ikke i modstridmed de regler, der gælder på området.
Side
2/2

Spørgsmål 76

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren bekræfte, at karakteren 1-1,5 på en 5-skala er 'dumpeka-rakter' - og i afkræftende fald fortælle, hvad der ellers er dumpekarakter?

Svar

Det fremgår af Personalestyrelsens vejledning til måleværktøjet Attraktive ar-bejdspladser i staten, at resultaterne i trivselsundersøgelser måles ud fra et gen-nemsnitstal på en skala fra 1 til 5. Spørgeskemaet har 5 svarkategorier: megetenig, overvejende enig, hverken enig eller uenig, overvejende uenig og megetuenig, hvor 1 på skalaen svarer til meget uenig.

Spørgsmål 77

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren redegøre for, hvilke redskaber de ansatte har - i henholdtil universitetsloven - til at slippe af med en leder, som på ingen måde har perso-nalets opbakning, f.eks. hvis en 'trivselsundersøgelse' fortæller, at en institutlederkun opnår karakter 1-1,5 på en 5-skala?

Svar

Ifølge universitetsloven er det dekanen eller, hvor universitetet ikke opdeles i ho-vedområder, rektor, der afskediger institutledere.På alle arbejdspladser gælder det, at det er et anliggende for den øverste ledelseat sørge for, at forholdene på arbejdspladsen er i orden.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling

Spørgsmål 78

Side3/3
Ministeren bedes oplyse, om det er hans opfattelse, at en institutleder på et uni-versitet bør have legitimitet / opbakning hos personalet?

Svar

Det er et krav ved ansættelsen, at en institutleder har faglig og ledelsesmæssig le-gitimitet, jf. universitetslovens § 16, stk. 11. Der er mange interesser på et insti-tut, der skal plejes. Alle kan ikke altid være enige i de beslutninger, institutlede-ren træffer, og han eller hun kan derfor ikke hele tiden have den fulde opbakningfra alle dele af personalet.

Spørgsmål 79

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren redegøre for, hvad der kan foranledige en rektor eller endekan til at afskedige en institutleder, jf. Universitetslovens §14 eller §16 og lo-vens forarbejder.

Svar

Institutledere ansættes og afskediges af dekan eller, hvor et universitet ikke erinddelt i hovedområder, af rektor. Der kan fastsættes nærmere regler om ansæt-telse og afskedigelse i universitetets vedtægter. Det er det enkelte universitet, dernærmere beslutter, i hvilke tilfælde der kan ske afskedigelse.Universitetet skal dog overholde de regler om løn- og ansættelsesvilkår, som fi-nansministeren aftaler eller fastsætter, og heraf følger, at uansøgte afskedigelserskal være sagligt begrundet.

Spørgsmål 80

Idet der henvises til institutdirektør Ole W. Sørensens udtalelse til INGENIØ-REN 3. marts 2009 om, at der på hans institut "er medarbejdergrupper, der ikkeer i stand til at følge med i opnåelsen af de mål, som blandt andet er stillet af re-geringen", bedes ministeren fortælle om det - jf. Personalestyrelsens regler/vejledning for samarbejdsformer - er tillidsskabende for et instituts fremtidigesamarbejdsmiljø og for samarbejdsrelationer, at en institutleder udtaler sig nega-tivt og mistænkeliggørende om sit personale?

Svar

Jeg finder ikke, at det er i tråd med god ledelse, hvis man udtaler sig negativt omsit personale. Samtidigt skal der dog også være frihed til, at en leder kan frem-lægge sine overordnede vurderinger om forhold på arbejdspladsen.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling

Spørgsmål 81

Idet der henvises til FORSKERforum 222s historie om 'Scientology-ledelse påDTU', bedes ministeren oplyse, om denne sag giver ministeren anledning til atoverveje en ændring af universitetslovens enstrengede struktur, så der indføjesbestemmelser, som giver de ansatte afgørende indflydelse ved ansættelse af insti-tutledere, f.eks. i form af valg (eller vetoret overfor kandidater) samt giver de an-satte mulighed for at ytre en grad af mistillid til en fungerende leder, der umid-delbart vil medføre lederens afsked?

Svar

Med universitetsreformen i 2003 blev der skabt en klar og entydig ledelsesstrukturpå universiteterne. Ledelsesreformen er en styrkelse af mulighederne for, at derkan træffes langsigtede beslutninger på universitetsområdet. Rektors kompetencetil at ansætte og afskedige er en forudsætning for en entydig ledelsesstruktur.Medbestemmelse er en naturlig del af moderne ledelse og et vigtigt instrument iforhold til at opbygge en effektiv organisation af høj kvalitet, fordi det er en væ-sentlig faktor i god beslutningstagning. Det er derfor essentielt, at en leder sørgerfor at inddrage medarbejdere og studerende blandt andet i udviklingen af univer-sitetet og arbejdsforholdene, jf. også bemærkningerne til universitetslovens § 17,stk. 4.
Side
4/4