Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 44 (Alm. del - bilag) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 6. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 44 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi efter ønske fra Per Clausen den 6. februar 2009 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del  - bilag).
Spørgsmål 44
Hvornår forventer videnskabsministeren, at Danmark har implementeret Rigakonventionen for at sikre, at alle offentlige hjemmesider er lettilgængelige, som vi skulle have implementeret inden udgangen af 2010.
Svar
Det er korrekt, at regeringen ikke på nuværende tidspunkt anser det for realistisk at nå Riga-målsætningen om 100 procent tilgængelige offentlige hjemmesider inden 2010. Vanskelighederne med at nå målsætningen gør sig gældende i alle EU´s medlemslande, og det er næppe sandsynligt, at nogen af EU-medlemslandene vil være i stand til at indfri Riga-målsætningen.
Ifølge en benchmarking af tilgængeligheden af EU´s medlemslandes offentlige hjemmesider (MeAC), der er udarbejdet af Kommissionen i forbindelse med målsætningen om 100 procent offentlige hjemmesider, er Danmark placeret på en 5. plads (reference: http://www.eiao.net/)
Det skal understreges, at niveauet for tilgængelighed i Danmark i praksis er et spørgsmål om, at de enkelte offentlige myndigheders systemer skal indarbejde tilgængelighed efterhånden som de udskiftes. Samtidig skal der naturligvis være fuldt fokus på at sikre øget tilgængelighed i den daglige drift. Derfor er tidsperspektivet for, hvornår målsætningerne i Riga-deklarationen om 100 procent tilgængelige offentlige hjemmesider nås, afhængig af det tempo, hvormed offentlige hjemmesider udskiftes.
Jeg arbejder i høj grad og på flere måder for, at offentlige hjemmesider bliver mere tilgængelige. Regeringen har derfor igangsat en række initiativer for at nå Riga-målsætningen om fuldt tilgængelige offentlige hjemmesider, herunder indgået en aftale med KL og Danske Regioner om tilgængelighed som obligatorisk åben standard i det offentlige. Aftalen trådte i kraft 1. januar 2008 og forpligter offentlige myndigheder til at leve op til et højt niveau af tilgængelighed for hjemmesider.
Forpligtelsen træder i kraft i forbindelse med nyindkøb eller større ændringer af hjemmesider. Det er min vurdering, at den valgte tilgang udgør en fornuftig balance mellem på den ene side at sikre fuld tilgængelighed så hurtigt som muligt, og på den anden side at tage hensyn til de offentlige institutioners allerede foretagne investeringer i eksisterende systemer.
Som opfølgning på den obligatoriske standard gennemførte Videnskabsministeriet i foråret 2008 en kortlægning af de offentlige hjemmesider. Kortlægningen viste klar plads til forbedringer, hvilket gav anledning til opfølgning i form af en mere målrettet tilgængelighedsvejledning til de offentlige myndigheder. Udviklingen i tilgængeligheden på offentlige hjemmesider vil blive fulgt med lignende målinger i 2010 og 2012. Resultaterne af disse kortlægninger vil - udover at skærpe myndighedernes fokus på tilgængelighed og fremme denne udvikling - være grundlag for fremtidige initiativer og handlingsplaner for at nå målet om tilgængelige offentlige hjemmesider.
Videnskabsministeriet har i januar 2009, blandt andet på baggrund af kortlægningen af de offentlige hjemmesider i foråret 2008, igangsat en større informationsindsats målrettet ledelse, it-chefer og webmastere i stat, regioner og kommuner samt de kommunale handicapråd for netop at sikre, at der til stadighed er fokus på området både hvad angår nyindkøb, videreudvikling af hjemmesider og i den daglige drift.