Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 35 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi (Jonas Dahl (SF)) den 28. januar 2009.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 35 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi (Jonas Dahl (SF)) den 28. januar 2009 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del)

 

 

 

Spørgsmål 35

 

Ministeren bedes kommentere Københavns Universitets beslutning om, at klinisk undervisning i almen medicin ved Københavns Universitet er blevet reduceret fra ti til otte dages ophold i almen praksis.

 

Svar

 

Ved brev af 21. januar 2009 har Dansk Selskab for Almen Medicin og Praktiserende Lægers Organisation rettet henvendelse til mig om samme problemstilling. Foreningerne har i den anledning fået følgende svar af 29. januar 2009, som Københavns Universitet har modtaget kopi af:

 

”Videnskabsministeren har modtaget brev af 21. januar 2009 fra Dansk Selskab for Almen Medicin og Praktiserende Lægers Organisation vedrørende den kliniske undervisning på kandidatuddannelsen i medicin ved Københavns Universitet. Ministeren har bedt Universitets- og Bygningsstyrelsen om at besvare henvendelsen.

 

Styrelsen har i dag sendt foreningernes henvendelse videre til Københavns Universitet, idet styrelsen forudsætter, at universitetet fastsætter uddannelsernes studieordninger og i øvrigt administrerer inden for de rammer, som er fastsat i uddannelsesbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen).

 

Det følger af uddannelsesbekendtgørelsens § 55, stk. 6, at den færdiguddannede kandidat skal kunne opnå autorisation som læge, der udstedes af Sundhedsstyrelsen. I forhold til Sundhedsstyrelsens arbejde med at udstede autorisation til læger uddannet ved universiteterne, skal universitetet derfor drøfte udarbejdelse af studieordning for kandidatuddannelsen i medicin med Sundhedsstyrelsen, jf. uddannelsesbekendtgørelsens § 68, stk. 1.

 

I disse drøftelser er det Sundhedsstyrelsens opgave i dialog med universitetet at sikre, at den studerende efter afsluttet kandidatuddannelse har de faglige og erhvervsrelevante kompetencer, som er grundlaget for, at Sundhedsstyrelsen kan meddele kandidaten autorisation som læge. I Sundhedsstyrelsens vurdering lægges der vægt på det samlede indhold af uddannelsen, herunder andelen af teoretiske og kliniske elementer samt placeringen af disse i forhold til hinanden.

 

Det er studienævnet for uddannelsen, der udarbejder forslag til studieordning, jf. universitetslovens § 18, stk. 6, nr. 2, og det er dekanen, der godkender studieordningen, jf. universitetslovens § 16, stk. 8. Dekanen skal således, inden studieordningen godkendes, sikre sig, at uddannelsen bliver tilrettelagt på en sådan måde, at Sundhedsstyrelsen kan meddele de færdiguddannede kandidater autorisation som læge.”

 

Herudover har jeg ikke yderligere kommentarer til sagen.

 

 

 

 

Â