Dato:

10. marts 2009

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære Sager

J.nr.:

4111-418

Sagsbeh.:

KSK

Fil-navn:

UUI 84-besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 84 stillet af Folketingets udvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 24. februar 2009  (Alm. Del – bilag).

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren inden besvarelsen af samrådsspørgsmål N-O redegøre for, hvilke forhold der skal være til stede for at retfærdiggøre en tilsidesættelse af barnets tarv og hensynet til familiens enhed, som en udsendelse af afviste asylansøgere, der medfører at familien bliver udsendt til forskellige destinationer”

Svar:

Jeg kan oplyse, at det er asylmyndighederne, der træffer afgørelse vedrørende asyl med Udlændingeservice som første instans, hvorefter der er klageadgang til Flygtningenævnet.

 

Når en asylansøger er meddelt endeligt afslag på asyl, og asylmyndighederne har truffet afgørelse om, at den pågældende kan udsendes tvangsmæssigt til sit hjemland, er dette udtryk for, at asylmyndighederne ikke har fundet, at den pågældende vil risikere asylbegrundende forfølgelse ved en tilbagevenden til hjemlandet.

 

Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæggende princip, at en udlænding, der modtager et endeligt afslag på en ansøgning om asyl har pligt til selv at udrejse af Danmark. Dette princip fremgår af udlændingelovens § 30. Hvis den pågældende ikke udrejser frivilligt, kan den pågældende udsendes tvangsmæssigt af politiet, der varetager den praktiske del af udsendelsesarbejdet.

 

I sager, hvor faderen og moderen i en familie har forskellig nationalitet vil asylmyndighederne stille som betingelse for tvangsmæssig udsendelse i begge afgørelser, at der forud for den tvangsmæssige udsendelse har været etableret mulighed for samlet udrejse til et af forældrenes hjemlande. Hvis de pågældende ikke ønsker at benytte sig af denne mulighed vil det efterfølgende være muligt, at udsende dem tvangsmæssigt til hver sit land. Børn under 18 år vil altid blive udsendt sammen med en af forældrene.