Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
649427_0001.png
649427_0002.png
649427_0003.png
649427_0004.png
TALE
6. februar 2009
Beskæftigelsesministerens tale til samrådet den 17.februar 2009.
J.nr. 2009-00003382./BEK
Spørgsmål J stillet af Ole Hækkerup (S):”Ministeren bedes oplyse, hvad regeringen vil gøre for at fåfat i de mange indvandrerkvinder, som gerne vil i arbejde,men som i dag går hjemme uden kontakt til hverken kommu-ne eller arbejdsmarkedet. Spørgsmålet stilles i lyset af denaktuelle undersøgelse, foretaget af Hvidovre og Københavnskommuner og Center for Socialøkonomi, som viser, at14.000 indvandrerkvinder alene i Hovedstadsområdet ønskerat komme i arbejde (Politiken 4. januar 2009 ”Indvandrer-kvinder vil i arbejde”).”Ole Hækkerup har stillet et spørgsmål til mig og integrati-onsministeren. Vi har aftalt, at jeg indleder besvarelsen.Det er gået rigtigt godt med integrationen på arbejdsmarke-det i de senere år. Aldrig er så mange indvandrere og efter-kommere kommet i arbejde som siden 2001. De seneste syvår er knap 55.000 flere indvandrere og efterkommere kom-met i job.Beskæftigelsesfrekvensen for indvandrerkvinderne er stegetfra 45 til 51 procent. Og efterkommere er i dag i gang meden uddannelse på stort set samme niveau som danskere.Det giver et godt afsæt for integration fremadrettet. For inte-grationen på arbejdsmarkedet er fortsat en vigtig opgave forregeringen.
Og i regeringen tror vi ikke på, at man bliver integreret af atsidde i en lejlighed med tv-parabolen indstillet på hjemlan-dets kanaler – finansieret af en månedlig check fra det of-fentlige.Den bedste måde at blive integreret på, er ved at komme udpå en arbejdsplads, tale dansk og møde danske kolleger.Det handler også om at sidde i en kantine og spise madpakkemed kollegerne. Så kan det godt være man ikke har detsamme med i madpakken, men man får et netværk og lærerdanskere og det danske samfund at kende.Det er derfor en vigtig opgave for regeringen at sikre, at flereindvandrere kommer i beskæftigelse. Regeringen gør i dethele taget meget for at hjælpe de svage grupper i samfundet iarbejde. Vi har igangsat forskellige initiativer for at hjælpeindvandrere i arbejde.Ét af de initiativer, der har hjulpet integrationen på vej er NYCHANCE TIL ALLE, som løb 2006 til 2008. En stor del afmålgruppen var indvandrere. Regeringen gav en halv milli-ard kroner til landets kommuner, så de kunne gøre en ekstraindsats. Vi kan se på resultaterne, at mange personer erkommet helt eller delvist væk fra passiv forsørgelse og indpå arbejdsmarkedet. Især dem, som er kommet ud på envirksomhed gennem praktik eller løntilskud, er kommet vækfra offentlig forsørgelse.Kommunerne har i forbindelse med NY CHANCE TIL AL-LE ryddet op i gamle sager, og mange kontant- og start-hjælpsmodtagere, herunder indvandrere er kommet videre.Samtidigt har de opnået stor praktisk erfaring med, hvordanman gennem en aktiv indsats får de svagere grupper i job.
2
Fra 1. juli 2008 blev NY CHANCE TIL ALLE erstattet af retog pligt for alle kontanthjælpsmodtagere til gentagen aktive-ring hver 6. måned. Således har alle kontanthjælpsmodtage-re, der har afsluttet det første tilbud, ret og pligt til at påbe-gynde et nyt tilbud, hvis de har modtaget kontanthjælp ellerstarthjælp i en sammenhængende periode på 6 måneder.I 2008 igangsatte vi forsøget ”Alle i gang”, hvor jobcentrenegiver de svageste kontanthjælpsmodtagere et intensivt kon-taktforløb eller tidlig aktivering. Det er vigtigt at indvandrer-kvinderne – ligesom andre ledige – kommer ud på virksom-hederne og får et indblik i, hvilke kompetencer der skal tilfor at varetage et almindeligt arbejde. Det betyder også no-get, at arbejdsgivere får mulighed for at opleve, at indvan-drerkvinderne kan være en god og stabil arbejdskraft.Da indvandrere nogle gange har særlige udfordringer, somf.eks. at lære det danske sprog og den danske kultur, har debrug for en hjælpende hånd i deres jobsøgning. Derfor afsat-te regeringen i forbindelse med velfærdsaftalen 300 mio. kr.til ansættelse af ca. 200 ekstra jobkonsulenter i de 15 kom-muner med fleste indvandrere.Jobkonsulenterne er opsøgende overfor virksomhederne oghjælper de indvandrere, der har brug for ekstra støtte til atsøge jobs. De følger desuden op på, hvordan ansættelsen går– om virksomheden og indvandreren kan finde ud af det medhinanden.Derudover har vi fortsat fokus på danskundervisning til ind-vandrere som led i en aktiv indsats for at bringe indvandrerei arbejde. Indvandrere, der kun har et beskedent kendskab tildansk arbejdspladskultur, kan få en mentor, som kan hjælpedem i gang på virksomheden.
3
Jobcentrene yder i det hele taget en rigtig god indsats for athjælpe indvandrere i arbejde – og de skal fortsætte den akti-ve linje nu, hvor ledigheden stiger. De må ikke tabes igen.Vi har i regeringen også fokus på at få flere selvforsørgedekvinder i job. Med velfærdsreformen indførte vi en mulighedfor at give aktive tilbud fra hele tilbudsviften til selvforsør-gede. Både i form af vejledning og opkvalificering, virksom-hedspraktik og løntilskud kan vi være medvirkende til atbringe denne gruppe tættere på arbejdsmarkedet.Vi overvejer i øjeblikket om denne mulighed for at give til-bud til selvforsørgede skal laves om til en pligt for kommu-nerne.Vi ved, at en stor del af disse kvinder har indvandrerbag-grund. Det er helt afgørende for denne gruppe og dermed forintegrationen, at de får kontakt med arbejdsmarkedet ogdermed det danske samfund.Samlet set har regeringen sikret, at rigtig mange indvandrer-kvinder er kommet i job gennem de seneste år. Vi har skabtgode rammer og resultater, og vi har givet kommunerne godemuligheder for at hjælpe indvandrerkvinderne tættere på ar-bejdsmarkedet. Denne indsats fortsætter også fremover.
4