Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. februar 2009EU-kontoret2009-792-0814TKL41038
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 72 (Alm. del), som Folketin-gets udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 6. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MortenØstergaard (RV).
Brian Mikkelsen/Nina Holst-Christensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 72 fra Folketingets udvalg for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik (Alm. del):
”Ministeren bedes vurdere, om den vejledning til borgerneom familiesammenføring i henhold til EU-reglerne, som fore-findes på Integrationsministeriets hjemmeside www.nyidan-mark.dk, indholdsmæssigt svarer til de oplysninger, somfremgik af Arbejdsdirektoratets vejledning til kommunerne i2004.”Svar:
Det fremgår af Arbejdsdirektoratets vejledning af 4. maj 2004 til kom-munerne, at afgørelsen af, om en person er arbejdstager i henhold til EU-retten, har betydning for retten til sociale ydelser, f.eks. kontanthjælp ogdaginstitutionsplads. I de tilfælde, hvor ansættelsesforholdet er aftalt til athave en kort varighed, er der til brug for afgørelsen af, hvorvidt en per-son er arbejdstager, fastsat en vejledende tidsgrænse for ansættelsesfor-holdet på 10 ugers ansættelse. Det anføres samtidig, at der i hvert enkelttilfælde skal foretages en konkret vurdering af den enkelte persons statussom arbejdstager for, at den vejledende grænse kan få betydning for ret-ten til sociale ydelser.I modsætning til Arbejdsdirektoratets vejledning fra 2004 vedrører vej-ledningen på Integrationsministeriets hjemmeside både tidsbegrænsedeansættelsesforhold på 10 uger og derover og tidsubegrænsede ansættel-sesforhold. For så vidt angår de tidsbegrænsede ansættelsesforhold frem-går det af hjemmesiden, at EF-Domstolen i dommen Franca Ninni-Orasche i 2003 har fastslået, at en tidsbegrænset kontrakt på 10 ugers ar-bejde var tilstrækkelig til, at der var tale om en arbejdstager i EU-rettensforstand. I tilknytning hertil henvises der til Arbejdsdirektoratets vejled-ning om, hvornår en person skal anses for arbejdstager i ansættelsesfor-hold, der er aftalt til at have en kort varighed. På samme måde som i Ar-bejdsdirektoratets vejledning understreges det på hjemmesiden, at deraltid skal foretages en konkret og individuel vurdering i hvert enkelt til-fælde.Som det fremgår, svarer vejledningen på Integrationsministeriets hjem-meside vedrørende de tidsbegrænsede ansættelser således indholdsmæs-sigt til Arbejdsdirektoratets vejledning fra 2004.
2
Derudover vedrører vejledningen på Integrationsministeriets hjemmeside– i modsætning til Arbejdsdirektoratets vejledning – også tidsubegrænse-de ansættelsesforhold. Det fremgår således af hjemmesiden, at en EU-borger, der har en tidsubegrænset ansættelse, men som ophører med ar-bejdet efter mindre end 10 uger, efter omstændighederne vil kunne op-fylde betingelserne for at være arbejdstager i EU-rettens forstand, lige-som en person, der har arbejdet mere end 10 uger, ikke altid vil opfyldebetingelserne, f.eks. fordi der ikke er tale om et reelt arbejde. Dette er ioverensstemmelse med EF-Domstolens praksis.
3