Dato:

17. december 2008

Kontor:

Visum, Udsendelse og Humanitære Sager

J.nr.:

2008/4111-401

Sagsbeh.:

DBI

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 47 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 9. december 2008 (UUI alm. del – spørgsmål 47).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes oplyse, om det overhovedet vil være muligt for en statsborger i Gambia at opnå turistvisum til Danmark, når vedkommende er inviteret på ferie i Danmark af en dansker, som vedkommende ikke er beslægtet med. Danskeren har gennem flere år sponsoreret vedkommende som barn, og besøgt Gambia ca. en gang om året hvorved venskabet er opnået”.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Dam Kristensen (S).

 

 

Svar:

 

 

Det fremgår af Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations seneste visumpraksisnotat af 31. marts 2008 – der blev sendt til Folketingets Integrationsudvalg den 8. april 2008 (Folketingsåret 2007/2008 UUI alm. del – bilag 81) – at udlændingemyndighederne har inddelt de lande, hvis statsborgere er visumpligtige til Danmark, i tre landegrupper – en asyllandegruppe, en immigrationslandegruppe og en turistlandegruppe. Landegruppeinddelingen er foretaget på baggrund af en generel vurdering af graden af risiko for, at ansøgere fra de pågældende lande vil tage fast ophold eller ophold af længere varighed i Danmark eller i de øvrige Schengenlande. Gambia er for tiden placeret i den såkaldte immigrationslandegruppe med referencebegrænsning.

 

I immigrationslandegruppen placeres lande, hvis statsborgere efter myndighedernes erfaring i nogen udstrækning eller i høj grad søger videregående ophold i Danmark. Meddelelse af Schengenvisum til udlændinge fra immigrationslandegruppen med referencebegrænsning er betinget af, at ansøgeren har en bestemt tilknytning til en herboende reference.

 

For gambianske statsborgere gælder det, at der gives Schengenvisum til ægtefæller, faste samlevere, kærester og forlovede, børn uanset alder, forældre, søskende og disses ægtefæller. Herudover gives der Schengenvisum til mindreårige niecer og nevøer og børnebørn, der ønsker at rejse til Danmark – uden ledsagelse af en af eller begge deres forældre eller anden voksen person – med henblik på ferieophold, nære bekendte til tidligere danske udstationerede, sponsorbørn og ansøgere, der skal ledsage et ældre svagt familiemedlem. Gambianske statsborgere der ønsker at besøge herboende venner, gives der derimod som udgangspunkt ikke Schengenvisum til.

 

Endvidere kan der gives Schengenvisum, hvis ansøgeren tidligere er meddelt visum til Danmark eller visum til et andet Schengenland, forudsat at ansøgerens forhold og forholdene i ansøgerens hjemland ikke væsentligt har ændret sig, siden ansøgeren blev meddelt visum, og forudsat at ansøgeren har overholdt betingelserne for det tidligere udstedte visum.

 

Ved vurderingen af om der kan gives Schengenvisum til sponsorbørn, lægger udlændingemyndighederne – som ligeledes anført i ministeriets seneste visumpraksisnotat af 31. marts 2008 – bl.a. vægt på, hvilket land sponsorbarnet kommer fra og arten og omfanget af den støtte, som sponsoren har ydet overfor det pågældende barn. Kan det således lægges til grund, at sponsoren i kraft af støtte til barnet og/eller dennes familie f.eks. har været medvirkende til at sikre barnets skolegang og uddannelse, at sikre barnets sundhed, således at sygdomme og mangelfuld ernæring undgås, eller i øvrigt har været medvirkende til en forbedring af det pågældende barns levevilkår, meddeles der som udgangspunkt visum. Ministeriet skal hertil bemærke, at der i almindelighed kun meddeles visum til sponsorbørn, der på tidspunktet for visumansøgningen er under 18 år. Dog kan der i enkelte tilfælde efter en konkret vurdering meddeles visum til voksne ansøgere, hvis de pågældende gennem barndommen har modtaget støtte som beskrevet ovenfor og efterfølgende har bevaret kontakten til den herboende sponsor.