Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
NOTATDato:Kontor:24. november 2008Kontrol- og analyseen-hedenJ.nr.:2008/4014-46
Talepunkt til brug for samråd i Folketingets Udvalg for Udlændinge ogIntegrationspolitik den 26. november 2008, kl. 09.00Samrådsspørgsmål EMinisteren bedes i et samråd forud for rådsmødet den 27. - 28. november 2008 vurderemulighederne for at påvirke kommende drøftelser af konsekvenserne af den såkaldteMetock-dom af 25. juli 2008 således, at risikoen for misbrug af reglerne om fri bevægelighedmindskes væsentligt. Ministeren bedes endvidere oplyse, hvorledes hun vurderer chancernefor at komme igennem med ønsket om en ændring af opholdsdirektivet, så der igen kanstilles krav om, at tredjelandsstatsborger skal have et forudgående lovligt ophold i en andenmedlemsstat for at få familiesammenføring med en EU-borger
- Samrådsspørgsmålet afspejler, at vi i denne sag i for-hold til det øvrige EU arbejder på flere niveauer.- For det første arbejder vi for at undgå, at opholdsdirek-tivets regler bliver genstand for eller afsæt for misbrug,omgåelse eller lovovertrædelser.- For det andet arbejder vi for, at Kommissionen frem-sætter forslag til ændring af opholdsdirektivet, så med-lemsstaterne igen kan stille krav om, at tredjelands-statsborgere skal have et forudgående lovligt ophold ien anden medlemsstat for at få familiesammenføringmed en EU-borger, der har gjort brug af retten til fribevægelighed.
- Jeg vil uddybe, hvordan vi bedst muligt søger athåndtere arbejdet hermed.- Derefter vil jeg komme med et forsigtigt bud på,hvordan jeg vurderer, at sagen ender.- Helt kort vil jeg dog først sige, at jeg blandt flere af mi-ne kolleger i de andre EU-lande oplever stor forståelsefor de danske synspunkter.- Nemlig at det er uheldigt, at retten til fri bevægelighedefter Metock-dommen risikerer at undergrave EU’s målom en styrket bekæmpelse af ulovlig indvandring.- Følgen af Metock-dommen er imidlertid, at der givesret til familiesammenføring efter opholdsdirektivet foren tredjelandsstatsborger, der ikke forinden har haftlovligt ophold i EU.- Under RIA-rådsmødet den 25. september 2008 varMetock-sagen således sat på dagsordenen efter danskønske, idet jeg netop ønskede at drøfte dommenskonsekvenser med mine kolleger.- Ved rådsmødet denne uge er punktet ”Fri bevægelig-hed for personer: Misbrug og grundlæggende proble-mer” sat på dagsordenen. Det er sket på britisk foran-ledning som opfølgning på drøftelserne fra rådsmødetSide 2
den 25. september. Indenrigspunkterne, og dermedogså Metock-sagen, behandles i morgen.- Den 25. september havde vi en første politisk drøftelseaf spørgsmålet. Kommissionen erklærede sig parat tilpå grundlag af den igangværende evaluering af op-holdsdirektivet at forelægge alle nødvendige og hen-sigtsmæssige retningslinjer eller forslag. Navnlig for atbekæmpe eventuelle uretmæssige anvendelser, lov-overtrædelser eller misbrug af reglerne om personersfrie bevægelighed.- Rådet besluttede også at ville vende tilbage tilspørgsmålet, når evalueringen er afsluttet, formentlig inæste måned. I den forbindelse har Kommissionen –ikke mindst på dansk foranledning – etableret en eks-pertgruppe, der skal se på muligt misbrug af direktivet.- Herudover er det vigtigt at nævne, at vi under rådsmø-det den 25. september i indvandrings- og asylpagtenblev enige om et afsnit, hvori det hedder, at man vilsørge for, at risikoen for bekæmpelse af ulovlig ind-vandring skal forebygges også som led i politikken ompersoners frie bevægelighed.- Pagten blev vedtaget ved samme møde og endeligtgodkendt af stats- og regeringscheferne måneden ef-ter [den 15.-16. oktober 2008].
Side 3
- Rådsmødet den 25. september mundede altså ud i, atKommissionen med afsæt i evalueringen vil udarbejderetningslinier eller forslag.- Når det kommer til bekæmpelse af misbrug inden fordet gældende opholdsdirektiv, er det sådan, at evalue-ringsrapporten forventes på et senere tidspunkt at bli-ve suppleret med afrapporteringen fra den ekspert-gruppe, der under ledelse af Kommissionen ser på be-kæmpelse af misbrug og lovovertrædelser af reglerne iopholdsdirektivet.- Danmark deltager sammen med de øvrige medlems-stater i ekspertarbejdsgruppen.- Ekspertgruppen har indtil videre mødtes to gange, se-nest i forgårs [den 24. november 2008].- Mine embedsmænd deltager aktivt i arbejdsgruppen.- Vi ser gerne, at arbejdsgruppens arbejde på sigt mun-der ud i et forslag fra Kommissionen om ændring afopholdsdirektivet, så medlemsstaterne igen kan stillekrav om forudgående lovligt ophold, da det vil være enaf måderne at undgå misbrug af reglerne om fri bevæ-gelighed.- Og under alle omstændigheder er der med denne ar-bejdsgruppe sat fokus på, hvordan vi hindrer, at op-Side 4
holdsdirektivets regler bliver genstand for eller afsætfor misbrug, omgåelse og lovovertrædelser.- Det må være i alles interesse.- Med andre ord: Vi støtter op om reglerne om fri bevæ-gelighed for personer. Vi støtter ikke op om misbrug,omgåelse eller lovovertrædelser.- Når det kommer til en ændring af retstilstanden gen-nem et ændret opholdsdirektiv, er det klart, at en så-dan ændring kræver, at Kommissionen vil foreslå æn-dringen, og at medlemslandene og Europa-Parlamentet vedtager et sådant forslag.- Dertil er vi ikke nået endnu.- Men som jeg allerede har antydet, har vi for alvor fåetsat sagen på dagsordenen i EU- Udover drøftelerne under og i forbindelse medrådsmødet den 25. september har jeg besøgt mineministerkolleger i Berlin og Rom for at drøfte sagen,ligesom jeg i starten af næste måned skal besøge minkollega i Prag og i starten af det nye år min kollega iMadrid. Der er desuden flittige kontakter med enrække lande på embedsmandsniveau.
Side 5
- Vi ser det derfor også som positivt, at sagen nu drøftespå det førstkommende RIA-rådsmøde, hvor der i mod-sætning til RIA-rådsmødet den 24. oktober er inden-rigspunkter på dagsordenen.- Det er muligt, at rådsmødet munder ud i egentligerådskonklusioner.- Det overordnede tema i det udkast til rådskonklusio-ner, som vi indtil nu har set, er bekæmpelse af mis-brug, lovovertrædelser og omgåelse af reglerne i op-holdsdirektivet.- Udkastet tager afsæt i drøftelserne fra rådsmødet den25. september med fokus på familiesammenføring ef-ter opholdsdirektivet samt udvisning af kriminelle EU-borgere og tredjelandsstatsborgere, der har opnået rettil ophold i en anden medlemsstat som følge af regler-ne om fri bevægelighed.- Der er fortsat drøftelser om udkastet.- Så det er på nuværende tidspunkt ikke klart, hvad ind-holdet bliver i de rådskonklusioner, man måtte nå tilenighed om på rådsmødet i morgen.- Som sagt er vi glade for, at sagen står højt på dagsor-den også i de øvrige EU-lande.
Side 6
- Det afspejler, at der er tale om et europæisk – og ikkekun et dansk – problem.- Hvis eventuelle rådskonklusioner på rådsmødet denneuge kan bidrage til en europæisk løsning, er det godt.- Og det er afgørende for os at eventuelle rådskonklu-sioner holder døren åben for en direktivændring somfølge af Metock-dommen og i overensstemmelse medudfaldet af RIA-rådsmødet den 25. september 2008.- Med der er tale om en kompleks proces, der ikke nød-vendigvis er hurtigt klaret.- Jeg vil sige følgende, hvis jeg skal prøve sammenfat-tende at drage nogle konklusioner og komme med enform for bud på, hvad der videre sker.- Opholdsdirektivet fra 2004 var ikke let at forhandle påplads i sin tid.- Samtidig er princippet om den frie bevægelighed forpersoner helt grundlæggende i EU-samarbejdet.- Dog var det således, at 11 lande intervenerede underMetock-sagen, og 5 af dem, inklusive Danmark, stille-de krav om forudgående lovligt ophold.
Side 7
- Danmark har haft held med at få sagen bragt på dags-ordenen som det europæiske problem, der er tale om.- At problematikken nu er afspejlet i indvandrings- ogasylpagten, viser at der er tale om højprofileret sag,der skal løses.- Nu foregår drøftelserne på både ekspertniveau og iRådet. Der er fortsat forskellige holdninger til, hvordanproblemstillingen bedst kan adresseres. Bl.a. er Kom-missionen og visse medlemsstater fortsat skeptiskeoverfor, om der er behov for en direktivændring.- Men der er enighed om, at løsningen skal sikre, atmedlemsstaterne får tryghed for, at reglerne om fri be-vægelighed ikke bliver genstand for eller afsæt formisbrug, omgåelse og lovovertrædelser.- Om løsningen kommer til at bestå i en ændring af op-holdsdirektivet, som vi ønsker, er endnu for tidligt atsige, men muligheden består.- Vi gør hvad vi kan, for at muligheden bliver til virkelig-hed.
Side 8