Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 57980003985668. oktober 2009
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 10. september 2009stillet følgende spørgsmål nr. 264 (alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 09-119-262/2009-0010977
”Ministeren bedes oplyse, om en kvinde iklædt burka eller niqab kan betragtes somstående til rådighed for arbejdsmarkedet, når nu der findes en lang række jobs, ensådan kvinde ikke kan varetage, og har en kvinde iklædt burka eller niqab på denbaggrund ret til kontanthjælp.”
Det er en betingelse for kontanthjælp efter lov om aktiv socialpolitik, at kontant-hjælpsmodtageren står til rådighed for arbejdsmarkedet og aktivt søger at udnyttesine arbejdsmuligheder.En kommune har pligt til løbende at vurdere, om en kontant- eller starthjælpsmod-tager fortsat opfylder betingelserne for hjælpen ved at udnytte sine arbejdsmulig-heder/være til rådighed.Kommunens rådighedsvurderinger tager udgangspunkt i den enkelte lediges viljeog evne til at arbejde. I rådighedsvurderingen indgår, om der er ”egenskaber” vedden ledige, der gør, at det ikke er muligt at formidle den ledige til ordinært arbejde.Således kan den lediges påklædning (fx niqab eller burka) og generelle adfærd ind-gå i vurderingen.Kommunen skal afprøve rådigheden hos kontant- og starthjælpsmodtagere, hvisder er tvivl om personens vilje eller evne til at udnytte arbejdsmulighederne. Dettekan kommunen gøre ved at give de pågældende tilbud om arbejde, tilbud efter lovom en aktiv beskæftigelsesindsats (vejledning og opkvalificering, jobtræning ellerløntilskudsjob) eller anden beskæftigelsesfremmende foranstaltning.Møder de pågældende ikke op, og er der ikke en rimelig grund til udeblivelsen, el-ler er de ikke i stand til at udføre de nødvendige arbejdsfunktioner på grund af de-res påklædning, kan kommunen ud fra en konkret vurdering træffe afgørelse om, atde uden rimelig grund har afvist et tilbud. Det samme gælder, hvis de f.eks. afviserat følge et lovligt beklædningsreglement på en arbejdsplads, og dette er grunden til,at arbejdsgiveren ikke ansætter den pågældende.
Konsekvensen af afvisningen kan være, at kontanthjælpsmodtageren mister rettentil kontanthjælp, så længe kommunen har et tilbud åbent for den pågældende, somden pågældende kan tage imod.Med Integrationsaftalen fra 2005 blev der lavet en objektiv regel for ægtepar, hvorbegge er på kontanthjælp. Her gælder det, at en ægtefælle, der ikke inden for de se-neste to år, har haft sammenlagt minimum 300 timers ordinært arbejde bliver be-tragtet som reelt hjemmegående. Det betyder, at kontanthjælpen til den pågældendeperson falder bort, og der beregnes alene hjælp til den anden ægtefælle. Kravetblev hævet til 450 timer med virkning fra 1. juli 2009.Der gælder forskellige undtagelser fra 450 timers reglen, der skal sikre, at personer,der ingen arbejdsevne har, eller som i perioder har været forhindret i at udnytte de-res arbejdsmuligheder på grund af f.eks. sygdom eller graviditet og barsel, ikkebliver omfattet.At gå med burka er ikke i sig selv det samme som, at den pågældende ingen ar-bejdsevne har, og kan således ikke føre til undtagelse fra kravet om 450 timers or-dinært arbejde inden for 2 år.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2