Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
716080_0001.png
716080_0002.png
Dato:Kontor:
24. august 2009Visum, Udsendelserog Humanitære Sager
J.nr.:Sagsbeh.:
09/04276BSP

Besvarelse af spørgsmål nr. 205 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration

den 29. juli 2009 (UUI Alm. Del – spørgsmål 205).

Spørgsmål:

”Det fremgår af kronikken fra Ugeskrift for Læger 2009, 171 (21): 1804 ”Psykiatriskundersøgelse og behandling af asylbørn”, at mindst en tredjedel af børnene i de danskeasylcentre mellem 4-16 år lider af psykiske lidelser. Hvilke initiativer vil ministeren tage for atsikre behandling af disse børn, herunder af, at de bliver henvist til børnepsykiatrien?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Udlændingeservice.Udlændingeservice har i den anledning oplyst:
”I løbet af tiden på et asylcenter får børnene og deres forældre tilbudt de samme besøg afsundhedsplejerske, lægeundersøgelser og vaccinationer som danske børn får efter reglerneom forebyggende sundhedsordninger for børn og unge.I Dansk Røde Kors regi er der etableret en udredningsenhed for asylansøgerbørn medsærlige behov, hvis formål det er at sikre psykologisk samt psykiatrisk behandling afasylansøgerbørn med særlige behov samt sikre psykologisk screening af nyankomneasylansøgerbørn. Udredningsenheden har eksisteret som pilotprojekt siden foråret 2007 oger fra 1. juli 2008 gjort til en del af operatørkontrakten mellem Dansk Røde Kors´Asylafdeling og Udlændingeservice.Der iværksættes således en tidlig indsats ved, at alle børn skal psykologisk screenes ca. 3måneder efter ankomsten til landet. I de tilfælde, hvor der fremkommer oplysninger, der kangive anledning til bekymring for barnets videre udvikling, skal barnet henvises til udvidetpædagogisk psykologisk helbredsscreening for at sikre, at barnet får rette tilbud.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Såfremt der er behov herfor, skal asylansøgerbørnene henvises af det tværfaglige team tilen børnepsykolog, børnepsykiater eller anden relevant specialist.”Jeg kan hertil supplerende oplyse, at Flygtningenævnet, Udlændingeservice ogIntegrationsministeriet – såvel som alle andre offentlige myndigheder – naturligvis inddragerhensynet til barnets tarv i alle beslutninger, der træffes vedrørende børn.I henhold til Børnekonventionen skal bl.a. alle i den offentlige forvaltning i forbindelse medforanstaltninger vedrørende børn, lade barnets tarv komme i første række. (Artikel 3).Herudover er Danmark også forpligtet til at sikre barnet den beskyttelse og omsorg, der ernødvendig under hensyntagen til de rettigheder og pligter, der gælder for barnets forældre.(Artikel 3).Regeringen har løbende fokus på forholdene for de afviste asylansøgere, herunder isærdeleshed børn og deres familier.Jeg kan tilføje, at personalet på asylcentrene i dag allerede har pligt til at sikre forebyggendesundhedsforanstaltninger for børn og unge, herunder at sikre børnene tilstrækkeligt godepsykiske sundhedsforhold.Desuden har kommunerne pligt til at føre tilsyn med børnenes forhold efter serviceloven. Detfølger af denne lov, at når personalet på et asylcenter bliver opmærksom på etasylansøgerbarn med særlige psykiske sundhedsproblemer, skal asylcentret kontaktekommunen, så kommunen kan vurdere, om der er behov for en særlig indsats.Jeg finder på den baggrund ikke anledning til at iværksætte yderligere initiativer på detteområde.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk