Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
UUI Alm.del
Offentligt
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
16. juni 2009Lovkontoret2009/4011-355SVE
Besvarelse af spørgsmål nr. 131 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration
den 6. maj 2009 (Alm. Del).
Spørgsmål 131:
”Ministeren bedes oplyse, hvad myndighederne aktivt har foretaget sig og agter atforetage sig med henblik på at sikre, at bl.a. østeuropæiske hjemløse, somopholder sig ulovligt i Danmark, vender tilbage/udvises til deres hjemlande.”Svar:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Indenrigs-og Socialministeriet, der har oplyst følgende:”Det er en betingelse for hjælp efter lov om social service, at man opholder sig lov-ligt her i landet, jf. lovens § 2. Kommunerne kan derfor ikke stille et tilbud efter ser-viceloven, som fx en plads på et herberg eller et værested evt. med mulighed fornødovernatning, til rådighed for personer, der ikke opholder sig lovligt her i landet.Personer, der ikke opholder sig lovligt her i landet, har alene ret til den hjælp, somikke kan vente, til de kommer hjem igen. Det gælder f.eks. akut lægehjælp mv.De sociale myndigheder har således ingen forpligtelser overfor personer, der op-holder sig ulovligt i Danmark.”Indenrigs- og Socialministeriet har endvidere oplyst, at reglerne er præciseret i etfællesbrev af 19. maj 2008 fra Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforeningtil samtlige kommuner, regioner m.fl. Der henvises til følgende link:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=117269.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Efter udlændingelovens § 25 a, stk. 1, kan en udlænding, som ikke har haft lovligtophold her i landet i længere tid end 6 måneder, udvises, når den pågældende erdømt for visse former for kriminalitet (simpel vold, våbenbesiddelse, mindre beri-gelseskriminalitet mv.), eller over for politiet har erkendt overtrædelsen, eller er på-grebet under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af det strafbare forhold.Efter udlændingelovens § 25 a, stk. 2, nr. 3, kan en udlænding, som ikke har haftlovligt ophold her i landet i længere tid end de sidste 6 måneder, endvidere udvi-ses, hvis andre hensyn til den offentlige orden eller sikkerheds- eller sundheds-mæssige grunde tilsiger, at udlændingen ikke bør have ophold her i landet.Efter udlændingelovens § 25 b kan en udlænding desuden udvises, hvis udlændin-gen opholder sig her i landet uden fornøden tilladelse.Spørgsmålet om afvisning er nærmere reguleret i udlændingelovens § 28. Afgørel-se om afvisning ved indrejsen i Danmark (dvs. ved de ydre grænser) kan træffes afvedkommende politidirektør. Afvisning kan endvidere ske indtil 3 måneder efterindrejsen. Udlændinge, der er omfattet af lovens § 2, stk. 1 (EU-/EØS-borgere) el-ler stk. 2 (tredjelandsstatsborgere omfattet af EU-reglerne), kan dog kun afvises,hvis udlændingen har indrejseforbud og ikke har visum, hvis hensynet til Schen-gen-landenes offentlige orden, forhold til fremmede magter eller sikkerheds- ellersundhedsmæssige grunde tilsiger, at udlændingen ikke bør have ophold her i lan-det, eller hvis udlændingen ikke har de nødvendige midler til sit underhold, og detoffentlige må bekoste udlændingens rejse ud af landet.Det er Udlændingeservice, der har kompetencen til at træffe afgørelse om admini-strativ udvisning eller afvisning efter indrejsen.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Justitsmi-nisteriet. Justitsministeriet har henvist til følgende udtalelse fra Rigspolitiet:”Vurderer politikredsen, at der ved antræffelse af en udlænding kan væregrundlag for en afgørelse om ud- eller afvisning, forelægger politiet sagenfor Udlændingeservice. Politiet kan i den forbindelse bestemme, at ud-lændingen under Udlændingeservices behandling af sagen skal friheds-berøves i medfør af udlændingelovens § 36, stk. 1, såfremt de i lovens §34 nævnte foranstaltninger ikke skønnes tilstrækkelige til at sikre udlæn-dingens tilstedeværelse, indtil en afgørelse om ud- eller afvisning er truf-fet.Træffer Udlændingeservice afgørelse om administrativ ud- eller afvisning,foretager politiet en vurdering af, hvorvidt udlændingen fortsat skal fri-hedsberøves i medfør af udlændingelovens § 36, stk. 1, indtil en ud- ellerafvisning kan effektueres, idet udlændingeloven giver hjemmel til at fri-hedsberøve en udlænding ikke alene, mens det undersøges, hvorvidt be-tingelserne for ud- eller afvisning er til stede, men også i tiden fra afgørel-Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
sen om ud- eller afvisning er truffet, og indtil udsendelse kan finde sted.I de tilfælde, hvor Udlændingeservice har truffet afgørelse om administra-tiv ud- eller afvisning, og hvor de pågældende ikke udrejser frivilligt, dra-ger politiet omsorg for udrejsen, jf. udlændingelovens § 30, stk. 2.”Justitsministeriet har endvidere henvist til ministeriets besvarelse af 2. april 2009 afspørgsmål nr. 313 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).Det er regeringens holdning, at udlændinge, der ikke opholder sig lovligt her i lan-det, skal udrejse. Det gælder også EU-/EØS-borgere samt andre udlændinge (tred-jelandsstatsborgere), der er omfattet af EU-reglerne.En EU-borger kan indrejse og opholde sig her i landet i indtil 3 måneder fra indrej-sen eller, hvis den pågældende er arbejdssøgende og i stand til at forsørge sigselv, i indtil 6 måneder fra indrejsen, jf. udlændingelovens § 2.EU-borgere, der har ret til at opholde sig 3 måneder i Danmark, udvises efter gæl-dende praksis for ulovligt ophold efter 4 måneder. Arbejdssøgende EU-borgere,der har ret til at opholde sig 6 måneder i Danmark, udvises efter gældende praksissom udgangspunkt for ulovligt ophold, når der er forløbet 7 måneder, medmindrede har fået arbejde.I lovforslag nr. L 174 om ændring af udlændingeloven (Skærpelse af udvisningsreg-lerne og reglerne om indrejseforbud, udelukkelse m.v. af udlændinge opført på FN’sog EU’s sanktionslister m.v.) har regeringen foreslået, at praksis for udvisning afEU-borgere skærpes, således at de normalt udvises, så snart det er konstateret, atde opholder sig ulovligt i Danmark, dvs. også selvom der ikke er forløbet henholds-vis 4 og 7 måneder. Lovforslaget er blevet vedtaget af Folketinget den 28. maj 2009og træder i kraft 1. juli 2009.
Side 3
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk