Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del
Offentligt
615893_0001.png
615893_0002.png
615893_0003.png
615893_0004.png
UDENRIGSMINISTERIETDen 24. november 2008.
Spørgsmål nr. 33 (URU alm.del) af 18. november 2008 fraFolketingets Udenrigsudvalgtil ministeren forudviklingsbistand.Spørgsmål:Vil ministeren oversende det talepapir, der lå til grund for besvarelsen den 18. november 2008af samråds-spørgsmål F om de udviklingspolitiske punkter på EU-rådsmødet den 10. - 11.november 2008?Svar:Besvarelsen var baseret på følgende talepapir:Jeg vil gerne takke udvalget for anmodningen om samråd, og tak for at der kunne findeset tidspunkt, der kunne passe os alle. Jeg vil orientere om behandlingen af deudviklingsrelaterede dagsordenspunkter på dagsordenen for mødet i Rådet (almindeligeanliggender og eksterne forbindelser) den 10.-11. november 2008.1. EU’s reaktion på de stigende fødevarepriser.På rådsmødet blev der vedtaget rådskonklusioner om EU’s svar på fødevarekrisen udendrøftelse. Rådskonklusionerne genbekræfter EU’s tilsagn om at hjælpe udviklingslandene.Behovet for at gøre EU's reaktion mere operationel og tilpasset de skiftende behov iudviklingslandene samt behovet for en fælles og koordineret respons fra detinternationale samfund erkendes. Endelig opfordres i konklusionerne til, at EU-landeneog Kommissionen markant skal øge den andel af udviklingsbistanden, der går til landbrug,og at forhandlingerne om etableringen af en fødevarefacilitet til støtte for landbruget iudviklingslandene afsluttes inden årets udgang.2. Forberedelse af Doha-konferencen om udviklingsfinansiering.
Overordnet er der grund til tilfredshed med teksten til Rådskonklu- sioner, som dannergrundlaget for EU's forhandlingsposition i Doha.Det lykkedes på rådsmødet - på trods af den finansielle krise - at sikre EU landene enforhandlingsposition, hvori de står ved forpligtelserne fra Monterrey.Det lykkedes videre at sikre tilfredsstillende positioner på de danske prioritetsområder:0,7% målsætningen, klima og ligestilling.EU landene kommer til at gå foran i arbejdet på at sikre at 0,7 pct. målsætningen nås i2015. Det lykkedes dog kun at få en opfordring fra Rådet til medlemslandene om inden2010 at udarbejde flerårige tidsplaner for, hvordan de gradvist vil øge deres bistand til 0,7pct.Der var en fælles forståelse i EU af, at det burde undgås, at Doha konferencen endte i enkonfrontatorisk tone til mulig skade for bl.a. COP-15.Rådet var enigt i, at en central udfordring for en ny klimaaftale i København vil være atmobilisere forudsigelig, ny og additionel finansiering fra forskellige kilder tiludviklingslandenes klimaindsatser. Dette svarer til formuleringen vedtaget afmiljøministrene den 20. oktober i år og er tilfredsstillende ud fra et dansk synspunkt.Efter dansk opfattelse er det, af hensyn til COP forhandlingsprocessen i FN regi, ikkehensigtsmæssigt ved konferencen i Doha at indtage meget kategoriske holdninger i forholdtil klimafinansiering forud for COP 15 til næste år.
3. Forhandlingerne om regionale økonomiske partnerskabsaftaler mellem AVS-lande ogEU – EPA’erne.Rådet drøftede de igangværende forhandlinger om økonomiske partnerskabsaftaler(EPA) mellem udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet (de såkaldte AVS-lande) og EU.Udviklingskommissær Michel fremhævede, hvordan Kommissionen gennem en rækketiltag støttede fremme af regional integration og opfordrede medlemslandene til i deresbilaterale bistand også at arbejde herfor. Michel inviterede desuden medlemslandene tilet tæt samarbejde om den videre udvikling af handelsrelateret bistand, der kunneunderbygge de økonomiske partnerskabsaftaler og den videre regionale integration. Hanlagde i den forbindelse særlig vægt på styrkelse af nationale og regionale institutioner iAVS-landene.Den nye handelskommissær Ashton understregede ønsket om at bidrage tiludviklingslandenes økonomiske udvikling. Hun så partnerskabsaftalerne som et vigtigtelement i den forbindelse. Kommissæren understregede, at det kun ville være muligt atgøre fremskridt i forhandlingerne om partnerskabsaftalerne, hvis aftalerne medførtereelle forbedringer for AVS-landene. Hun var samtidig ikke afvisende overforspørgsmålet om at indsætte revisionsklausuler i aftalerne således, at man med jævne
mellemrum kan tage bestik af, hvordan aftalerne påvirker partnerlandenesudviklingsmuligheder. En række medlemslande herunder Danmark gav udtryk fortilfredshed med den konstruktive tone, som kommissæren anslog.Fra dansk side blev det bl.a. understreget, at aftaler om tjenesteydelser måtte vurderes udfra om de tjente udviklingslandenes egne interesser. For så vidt angik den videre dialogforeslog Danmark, at man skulle se på muligheden for et uformelt møde mellem EU ogAVS-landene. Kommissær Ashton tilkendegav, at hun ville se nærmere på forslaget omet uformelt møde med AVS-landene – hun forestillede sig umiddelbart, at”dialogmøder” på regionalt niveau ville være det mest nyttige og praktiske. Forud forRådsmødet havde vi fra dansk side drøftet forslaget om en uformel EU-AVS drøftelsemed formandskabet, der ligeledes er positive. Rådet vedtog konklusioner om deøkonomiske partnerskabsaftalers bidrag til regional integration.Sammen med udviklingsministrene fra Nederlandene og Irland havde jeg indenrådsmødet sendt et brev til den nye EU-handelskommissær Baroness Ashton. Hvisudvalget ønsker det, vil jeg meget gerne sende en kopi af brevet til udvalget. I brevet erder bl.a. en opfordring til øget fleksibilitet i forhandlingerne og til udarbejdelse af mereudviklingsvenlige oprindelsesregler samt til afholdelse af et uformelt møde påministerniveau mellem AVS-lande og EU med henblik på politiske drøftelser om EPAforhandlingerne.4. Afghanistan.
EU er en af de største bidragsydere til genopbygningsindsatsen i Afghanistan. Pårådsmødet var der enighed om vigtigheden af et fortsat stærkt og bredspektret EU-engagement i Afghanistan, som man også fra dansk side har lagt vægt på. Fokus forEU’s engagement er på de kommende valg, øget koordination i Afghanistan, samt etforsøg på at styrke den regionale tilgang for indsatsen med fokus på specielt Pakistan.Situationen i Afghanistan er tæt forbundet med Pakistan. Det er nødvendigt med øgetinternational fokus på den regionale dynamik. EU kan spille en rolle i forbindelse medhandel og bistand i forhold til Pakistan. Fra dansk side arbejdes for en særskilt drøftelseaf Pakistan på GAERC i december med henblik på en styrket EU-indsats i Pakistan.5. Den Demokratiske Republik Congo.Situationen i Den Demokratiske Republik Congo blev drøftet af udenrigsministrene,men på foranledning af den belgiske udviklingsminister, der netop havde aflagt besøg i
DRC, havde udviklingsministrene under dagsordenspunktet eventuelt en kort drøftelseaf situationen i landet. Der var især fokus på de humanitære aspekter. Formandenindledte med kort at gennemgå de seneste dages udvikling. Han fremhævede i denforbindelse, at Den Afrikanske Union og landene omkring De Store Søer pt. overvejede,hvordan de kunne bidrage med et styrkebidrag til FN’s fredsbevarende styrker i Congo.Den belgiske udviklingsminister fandt, at der var et særligt behov for at se på, hvordanEuropas bidrag til det humanitære område kunne koordineres bedre. KommissærMichel nævnte, at det største problem pt. var at få adgang til de områder, hvor de mangeinternt fordrevne befandt sig. Hertil kom behovet for at støtte flygtninge, derstrømmede til lejre i Uganda, Tanzania og Rwanda. Som opfølgning på den belgiskeudviklingsministers opfordring ville Kommissær Michel anmode Kommissionensnødhjælpskontor - ECHO - om at afholde et koordinerende møde for medlemsstaterne.