UDENRIGSMINISTERIET

 

Besvarelse af spørgsmål 24 (URU alm. del) af 6. november 2008 til udenrigsministeren stillet af Folketingets Udenrigsudvalg.

 

 

Spørgsmål:

”Kan ministeren oplyse, hvorfor Danmark ikke har deltaget i tilblivelsen af Montreux-dokumentet om private militær og sikkerhedsfirmaer, samt om Danmark vil efterleve de forpligtelser og "good practices" som dokumentet påpeger?”

 

Svar:

 

Udarbejdelse af Montreux-dokumentet om folkeretlige forpligtelser og retningslinjer for stater i relation til private sikkerhedsfirmaers operationer er sket på initiativ af den schweiziske regering og ICRC (Den Internationale Røde Kors Komité). Arbejdet har fundet sted i en gruppe særligt inviterede stater med relevant praktisk erfaring på området. Danmark har ikke været inviteret til at deltage direkte i dette arbejde, men har løbende fulgt processen blandt andet gennem de deltagende EU-lande (Frankrig, Polen, Sverige, Tyskland, UK og Østrig).

 

Den danske regering støtter ethvert tiltag til fremme af respekten for den humanitære folkeret. Montreux-dokumentet vil derfor være på dagsordenen for det førstkommende møde i Regeringens Røde Kors Udvalg med henblik på en nærmere analyse af de i dokumentet nævnte folkeretlige forpligtelser og ”good practices” med henblik på Danmarks formelle stillingtagen til dokumentet.