Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del
Offentligt
700527_0001.png
700527_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Udenrigsudvalgettil udviklingsministeren af 4. juni2009.URU alm. del – spørgsmål 210 afJeppe Kofoed (S)
Spørgsmål 210:Vil ministeren som opfølgning på det åbne samråd den 2. juni 2009 om privatsektorbistand oversende enbeskrivelse af sagsgangen i forbindelse med håndtering af evalueringsrapporter, herunder svare på, om ministerietanvender Peer Reviews, jf. anbefalingerne i rapporten "Udredning af Danidas evalueringsfunktion" fra 2003?Svar:Danidas evalueringskontor (EVAL) er ansvarligt for planlægning og kvalitetskontrol af alleevalueringer. Selve evalueringsarbejdet gennemføres af uafhængige konsulenter valgt ioverensstemmelse med EU's udbudsdirektiver. Evalueringsholdet (konsulenterne) er ogsåansvarlige for indholdet af den endelige rapport, herunder konklusioner og anbefalinger.Evalueringskontorets kvalitetskontrol tager sigte på at sikre, at evalueringerne ermetodemæssigt solide, herunder at der er sammenhæng mellem data, analyser, konklusioner oganbefalinger i rapporterne; at undgå faktuelle fejl i evalueringer og at evalueringsrapportensvarer på de spørgsmål, der er stillet i Terms of Reference, dvs. arbejdsbeskrivelsen for denenkelte evaluering.Udenrigsministeriet er ansvarlig for opfølgning på alle evalueringer. Opfølgningssystemetjusteres løbende i lyset af indhentede erfaringer. Aktuelt fremsendes evalueringerneshovedkonklusioner og anbefalinger, samt et skriftligt udkast vedrørende Udenrigsministerietsopfølgning på evalueringen til diskussion i Programkomiteen, hvori de relevante enheder iUdenrigsministeriet er repræsenteret. Udkastet vedrørende opfølgning på den enkelteevaluering udarbejdes af relevante enheder (f.eks. ambassader eller kontorer iUdenrigsministeriet) på baggrund af enhedernes gennemgang af den enkelte evaluering.Diskussionen i Programkomiteen danner grundlag for Udenrigsministeriets kommentarer i detdanske resume af evalueringen, der offentliggøres.Desuden inddrages erfaringer fra danske og udenlandske evalueringer løbende i diskussionerom nye programmer og strategier i Programkomiteen samt i enhedernes daglige arbejde. For atfacilitere anvendelsen af evalueringsbaseret viden arrangerer Evalueringskontoret løbendeoffentlige såvel som interne møder med fokus på udvalgte problemstillinger belyst i aktuelleevalueringer eller evalueringsstudier. Information om afholdte og kommende offentlige møderkan findes påwww.evaluering.dk.
På baggrund af anbefalingen i udredningen fra 2003 anvender Evalueringskontoret i dagforskellige former for peer reviews i forbindelse med stort set alle evalueringer. Der kan f.eks.være tale om indhentning af kommentarer fra faglige (evaluerings)eksperter og/eller omdiskussioner i bredere referencegrupper, der typisk er sammensat af såvel interne som eksterneressourcepersoner, herunder ofte personer med evalueringserfaring. Også på fælles evalueringergennemført i samarbejde med andre donorer nedsættes der fra tid til anden følgegrupper, menen stor del af den evalueringsfaglige kvalitetssikring sker her gennem fælles styregrupper meddeltagelse af de implicerede evalueringskontorer.I perioden 1. januar 2008 til 9. juni 2009 har EVAL afsluttet 10 evalueringer. Der blev nedsatreferencegrupper for seks af disse evalueringer og i fire tilfælde blev der på anden vis rekvireretkommentarer fra peers med særlig (evalueringsfaglig) kompetence. I to tilfælde (begge fællesevalueringer) blev peer review funktionen varetaget af en styregruppe sammensat afrepræsentanter fra de involverede evalueringskontorer. I et enkelt tilfælde indgik der ikke peerreview i evalueringsprocessen.