Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del
Offentligt
700521_0001.png
700521_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Udenrigsudvalgettil udviklingsministeren af 4. juni2009.URU alm. del – spørgsmål 209 afJeppe Kofoed (S)
Spørgsmål 209:”Vil ministeren som opfølgning på det åbne samråd 2. juni 2009 om privatsektorbistand oversende ministerietsoprindelige svar til evalueringen i 2001 af privatsektorprogrammet samt sende en oversigt over, hvilkeanbefalinger ministeriet valgte at følge ved omlægningen af programmet i 2005-2006?”Svar:Ministeriets oprindelige svar til evalueringen af privatsektorprogrammet 2001 vedlægges.Følgende anbefalinger er imødekommet gennem B2B Programmet eller i design af andreprivatsektorindsatser:Anbefaling 1: Re-design af programmet:Anbefaling 1B vedr. udarbejdelse af landestrategier er delvist blevet fulgt, idet B2B fokus-landeudarbejder såkaldte ”Business Development Profiles”, hvori bl.a. prioritetssektorer samtmakroøkonomiske udfordringer i det pågældende land beskrives.Anbefaling 2: Omformulering af målsætning og strategi:Anbefaling 2A vedr. omformulering af PS Programmets målsætninger med styrket fokus påprivatsektorudvikling og overordnede udviklingsmål er imødekommet. Således er B2BProgrammets overordnede formål ”bekæmpelse af fattigdom gennem økonomisk vækst ogsocial udvikling”, mens det umiddelbare formål er ”at støtte etableringen af langsigtedekommercielt bæredygtige partnerskaber mellem virksomheder i Danidasprogramsamarbejdslande og Sydafrika og danske virksomheder, med henblik på at fremmelokal erhvervsudvikling”. Yderligere bemærkes det, at B2B Programmet opererer med etadditionalitets-krav samt fire udviklingskriterier for derved at sikre udviklingseffekten. Dette varbl.a. et af resultaterne af den omfattende konsultationsproces, der fandt sted forud forlanceringen af programmet.Anbefaling 2B vedr. ny strategi er imødekommet, idet der fortsat ydes støtte til langsigtede,kommercielle partnerskaber inden for udviklingsområdet, komplementeret af støtte med fokuspå privatsektorudvikling i bredere forstand. Sidstnævnte er fulgt i og med at B2B støtten – hvormuligt – koordineres med erhvervssektorprogrammerne. I dag er dererhvervssektorprogrammer i Ghana, Kenya, Mali, Tanzania og Vietnam og der ererhvervsprogrammer under udvikling i flere lande.
Anbefaling 3: Relancering af erhvervsfremme (enabling environment) aktiviteter:Anbefalingerne 3A, 3B, 3C og 3D er imødekommet i den forstand, at de adresseres i design aferhvervssektorprogrammerne.Anbefaling 4: Flere støtte instrumenter:Anbefaling 4A om at udvide faciliteter for forberedende aktiviteter er delvist imødekommet, dader under B2B Programmet er mere fokus på indledende faser. B2B Programmets kontaktfasegiver mulighed for støtte til flere besøgsrejser og indledende kulturseminarer eller pre-investeringsmøder. I anden fase gives støtte til udarbejdelse af feasibility studie eller specifikkestudier, såsom miljøstudier.Anbefaling 4B og 4C vedr. revidering af Igangsætterfaciliteten og Projektfasen erimødekommet. Programmets fleksibilitet er ligeledes øget, da B2B Programmet opererer medtre fleksible faser. Anvendes støtten ikke i de foregående faser, kan den anvendes i sidste fase,dog maksimalt DKK 5 millioner i alt.Anbefaling 4D vedr. lancering af lånefacilitet i alle lande blev imødekommet i og med atlånefaciliteten i perioden 2001-2005 introduceres i Bangladesh, Ghana, Mozambique, Sydafrika,Tanzania, Uganda og Vietnam.Anbefaling 4E om at introducere nye støttemuligheder er delvist imødekommet, eksempelvisved at støtterammerne for hvert projekt er udvidet til ét samlet beløb på 5 mio. kr. og ved atstøttemulighederne er udvidet til at omfatte indsatser til bekæmpelse af HIV/AIDS, fremme afarbejdstagerrettigheder og indledende kulturseminarer.Anbefaling 5: gennemgang af organisering og ledelse:Anbefaling 5B vedr. omorganisering og ledelse af PS Programmet er delvist imødekommet, idetB2B koordinatorerne/ambassaderne har ansvaret for at udvikle Business DevelopmentProfiles, hvori nationale prioriteter er reflekteret.Anbefalingen 5C vedr. revision af brugen af Håndværksrådet og Dansk Industri erimødekommet.