Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del
Offentligt
700497_0001.png
700497_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Udenrigsudvalgettil ministeren for udviklingsbistandaf 28. maj 2009. URU alm. del –spørgsmål 206 fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål 206:”Vil ministeren kommentere artiklen "Danida: Halvanden million bistandskroner for 30minutters rådgivning" bragt i Information den 26. maj 2009 (1. sektion side 4 og 5), og vilministeren i den forbindelse give en uddybende forklaring på projektets forberedelsesniveausamt den manglende opfølgning på afrapporteringen?”Svar:Retspræsident Torben Goldin blev i 2003 ansat for 2 år som rådgiver til retssektoren iMozambique. Torben Goldin tiltrådte medio januar 2004, men opsagde sin stilling efter kun 10måneder dels på grund af manglende samarbejde fra Højesterets side i Mozambique, dels for attiltræde en stilling som administrerende dommer i Lyngby ret.Det er ikke muligt at gå dybere ind i den konkrete personalesag.I artiklen i Information den 26. maj 2009 er der to faktuelle fejl:Der er ikke brugt 800.000 kr. til sprogundervisning. Der er brugt ca. det halve tilsprogundervisning til Torben Goldin, til hans ægtefælle samt til tabt arbejdsfortjeneste tilbegge. Sædvanligvis er rådgivere ansat for flere år, hvorfor sprogundervisning normalt eren god investering.Når Udenrigsministeriet ansætter rådgivere for at bistå de lokale samarbejdspartnere,er det vigtigt, at de kan tale og skrive sproget, hvilket i mindre sprogområder somportugisisk ofte fordrer en egentlig opkvalificering af rådgiverne. For at en rådgiver kanfungere i et fremmed land, er det også vigtigt, at familien trives. Derfor tilbydes der ogsåsprogundervisning til ægtefæller.Det er forkert, når det oplyses, at Udenrigsministeriet ikke lyttede til Torben Goldinskritik. Under ansættelsen blev der holdt en række møder på ambassaden, hvor manforholdt sig konstruktivt til hans kritik. Ambassaden havde også undervejs i forløbet enrække anbefalinger til Torben Goldins varetagelse af arbejdet. Da Torben Goldin vendte
tilbage til Danmark, havde han lejlighed til på et møde den 19. december 2005 atforelægge sin kritik for Udenrigsministeriet. Det var ekstraordinært, idet rådgiverenormalt kun holder afsluttende møder med ambassaden.Torben Goldins arbejde bestod i mere end blot at rådgive Højesterets præsident. TorbenGoldin skulle således også bistå med opbyggelsen og implementeringen af en effektivsagsbehandling i domstolssystemet, herunder med IT generelt samt med udarbejdelse afmanualer for distriktsdomstole.En del af den kritik mod samarbejdspartneren, som Torben Goldin fremførte, var ambassadenenig i og har fulgt op på. Blandt andet betingede man sig, at der blev fremlagt en samletstrategisk plan for udviklingen i sektoren omfattende samtlige institutioner som forudsætningfor, at man fra dansk side ville yde støtte til en ny fase af programmet. Dette har taget tid pågrund af domstolenes uafhængighed og det forhold, at sektoren omfatter 5 forskelligeinstitutioner. Den strategiske plan blev endeligt fremlagt og godkendt i 2008. En ny femårigfase af dansk støtte til retssektoren i Mozambique er igangsat i 2009.