UDENRIGSMINISTERIET

 

10. december 2008

 

Spørgsmål fra Udenrigsudvalget til udenrigsministeren af 10. november 2008.

URU alm. del – spørgsmål 20

 

Spørgsmål 20

” Vil ministeren kommentere henvendelse fra Det Folkelige Råd for Kaldayer Syrianer Assyrere ‑ Souraie i Århus ‑ Danmark, jf. URU alm. del ‑ bilag 25, og herunder redegøre for sin holdning hertil?

 

Svar:

Regeringen følger forholdene for de religiøse mindretal i Irak nøje og vi vil på det skarpeste fordømme vold og andre overgreb specifikt rettet imod religiøse mindretal.

 

Sikkerhedssituationen i Irak har dog gennemgået en positiv udvikling i 2008. Antallet af voldelige hændelser er i år faldet betydeligt. Situationen i Irak er dog stadig skrøbelig. Forsoningsprocessen går langsomt, og der er fortsat stor mistillid mellem Iraks forskellige befolkningsgrupper. Beklageligvis rammer den sekteriske vold alle etniske og religiøse grupper i Irak, herunder også det kristne mindretal.

 

Siden 2003 har hele den irakiske befolkning haft svære levevilkår. Dette gælder ikke kun de kristne minoriteter. De interne uroligheder i landet har ført til, at der i dag er 2 millioner irakiske fordrevne i nabolandene og 2,2 millioner internt fordrevne.

 

Ambassaden i Bagdad har fået oplyst, at som følge af de beklagelige voldshandlinger i Mosul i perioden 30. august – 12. oktober 2008, hvor 13 kristne blev dræbt, er omkring 11.000 kristne flygtet fra byen. Dette foranledigede den irakiske regering til at udsende et større antal sikkerhedsstyrker til området, hvilket indtil videre har skabt ro i byen. Det er FNs vurdering, at de irakiske myndigheder hurtigt har været ude med øget politi for at beskytte især det kristne mindretal i området omkring Mosul. Meget tyder på at flere kristne allerede er begyndt at vende tilbage til Mosul på grund af den forbedrede sikkerhedssituation.

 

Det er den danske regerings holdning, at de kristne irakere bør indgÃ¥ som aktive og ligeværdige borgere i det irakiske samfund. Dette stemmer overnes med den førte politik og regeringen i Bagdad, hvor bÃ¥de menneskerettighedsminister Wijdan Michael Salih og industri- og mineralminister Fawzi Franso Hariri er kristne. Desuden indeholder den nyligt vedtagne lov for provinsvalgene en religiøs og etnisk mindretalsbeskyttelse, der sikrer disse grupper faste pladser i tre relevante provinsrÃ¥d.

 

Danmark arbejder, sammen med NGO'er og andre samarbejdspartnere, via vores genopbygningsbistand og humanitære indsats aktivt for at fremme forsoningsprocessen i Irak og derved på sigt et fredelig og demokratisk Irak. Den danske ambassade har derfor en rådgiver vedrørende menneskerettigheder tilknyttet, der bl.a. i samarbejde med den irakiske ministerfor menneskerettigheder skal arbejde aktivt med forsoning.