STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  5/11 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål 2 stillet af Folketingets Udenrigsudvalg.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

Vil statsministeren oplyse, om regeringen på noget tidspunkt forud for invasionen af Irak spurgte om de amerikanske planer for, hvad der skulle ske efter at Saddam Husseins styre var væltet, herunder hvad der skulle ske med den irakiske hær og statsapparat?

 

Gjorde regeringen ved noget tilfælde indsigelser overfor de amerikanske planer?

 

 

 

Svar:

 

De forhold, som regeringen lagde vægt på ved beslutningen om dansk deltagelse i den multinationale militære aktion i Irak, fremgår af bemærkningerne til beslutningsforslag B 118 fra marts 2003.

 

Jeg kan bekræfte, at der i efteråret 2002 – foråret 2003 var en løbende dialog mellem den danske regering og USA om, hvilke militære bidrag Danmark eventuelt ville kunne stille til rådighed for en eventuel international militær indsats i Irak. Regeringen redegjorde i perioden november 2002 til marts 2003 ved flere lejligheder herfor i Det Udenrigspolitiske Nævn.

 

Jeg vil gerne understrege, at der er en række forhold i Irak, der ikke gik, som vi ønskede, eller som vi havde forventet. Det er klart, at de erfaringer, der er blevet gjort, er nogle, som vi skal tage med os og tage ved lære af.

 

Blandt andet vil regeringen på baggrund af erfaringerne fra det danske engagement i Irak overveje de konkrete muligheder for en yderligere styrkelse af samtænkning af den civile og militære indsats i forbindelse med fredsstøttende operationer.