UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den 8. december 2008.  

 

 

 

Spørgsmål nr. 16 af 6. november 2008 fra Folketingets Udenrigsudvalg til udenrigsministeren.

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes redegøre for situationen i Tyrkiet og særligt i de kurdiske områder, hvor der har været stigende spændinger.

 

Svar:

 

For så vidt angår situationen i Tyrkiet henvises til EU-Kommissionens nye fremskridtsrapport, som blev offentliggjort den 5. november. Regeringen kan generelt tilslutte sig rapportens beskrivelse af situationen i landet samt konklusionerne i forhold til Tyrkiets optagelses­forhandling­er med EU.

 

Der har i den senere tid været stigende spændinger i det sydøstlige Tyrkiet, ikke mindst efter at terrororganisationen PKK i oktober dræbte 17 tyrkiske soldater i Aktütün og i november dræbte 5 politifolk og civile ved et attentat i Diyarbakir. Premiereminister Erdogan besøgte det sydøstlige Tyrkiet to gange i løbet af oktober og november. Under begge besøg var der protestdemonstrationer rettet mod de centrale myndigheder, og i nogle tilfælde kom det til sammenstød mellem politi og demonstranter. En demonstrant blev dræbt og flere sårede, og der blev foretaget et antal anholdelser.

 

Den tyrkiske regerings udbygning af ”the South-East Anatolia Project” er et skridt, der kan bidrage til forbedring af den økonomiske og sociale situation blandt den hovedsageligt kurdiske befolkning i det sydøstlige Tyrkiet.