Folketingets Udenrigsudvalg

Christiansborg

Finansministeren

8. december 2008

 

Endeligt svar på Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 13 (alm. del) af 11. november 2008.

Spørgsmål:

Vil regeringen oplyse, hvilke krav IMF stiller når fonden låner penge til Island og andre lande, der er ramt hårdt af den finansielle krise og den i forbindelse oplyse den danske regerings holdning til disse krav?

Svar:

Den Internationale Valutafonds (IMF) lån til lande med betalingsbalanceproblemer ledsages som udgangspunkt af en række gensidigt aftalte konditionaliteter, hvis formål dels er at sikre en udbedring af de bagvedliggende årsager til landets aktuelle problemer, dels at sikre det pågældende lands evne til at tilbagebetale lånet til fonden.

Konditionaliteterne i et låneprogram tager udgangspunkt i et såkaldt ”Letter of Intent”, hvori det pågældende land detaljeret redegør for de konkrete økonomisk-politiske tiltag man med lånet forpligter sig til at gennemføre. Konditionaliteterne tager hensyn til, at det pågældende land selv er ansvarlig for at udvælge, sammensætte og implementere de nødvendige politiktiltag.

Betalingsbalanceproblemer er som regel et resultat af betydelige økonomiske og finansielle ubalancer i det pågældende land, hvorfor konditionaliteterne i låneprogrammet typisk vil være fokuseret på generel makroøkonomisk genopretning, herunder sikring af sunde og holdbare offentlige finanser.

Island har i samarbejde med IMF udarbejdet et program for stabilisering og genopbygning af den islandske økonomi. Programmet omfatter tre hovedelementer: 1) stabilisering af valutakursen; 2) omfattende reformer af banksektoren; samt 3) udarbejdelse af en mellemfristet finanspolitisk konsolideringsplan. Med henblik på at støtte implementeringen af programmet har IMF stillet et lån til rådighed for Island på i alt USD 2,1 mia. Lånet udbetales i flere trancher i perioden 2008-2010 betinget af Islands tilfredsstillende implementering af stabiliseringsprogrammet. IMF’s betingelser for lånet fokuserer på omstrukturering af banksektoren, opbygning af valutareserver og genoprettelse af makroøkonomisk stabilitet herunder gennem specificering af en mellemfristet finanspolitisk konsolideringsplan.

Regeringen støtter de konditionaliteter, som IMF har foreslået, fordi de efter regeringens klare vurdering er nødvendige for, at Islands økonomiske stabilitet kan genoprettes holdbart.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen