Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

 

Svar på spørgsmål 95 (Alm. del - bilag 105):                                                          20-01-2009

I brev af 5. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål:

"Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 9/12 2008 fra Forældregruppen til børn i Rudolf Steiner børnehaver vedrørende børnehaveklassepligt, jf. UDU alm. del – bilag 105".

 

Svar:

Udvidelsen af undervisningspligten fra 9 til 10 år ved lov nr. 369 af 25. maj 2008 indebærer, at undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder seks år, og at børnehaveklassen er en del af den tiårige grundskole.

 

Forældrene kan vælge at opfylde undervisningspligten for det første undervisningspligtige år, der fra det kommende skoleår svarer til børnehaveklassen, ved hjemmeundervisning, jf. § 34 i lov om friskoler og private grundskoler. Barnet kan imidlertid ikke samtidig være indmeldt i en børnehave, idet adgang til dagtilbud for de yngste børn, herunder børnehaver, kun omfatter børn indtil skolestart, jf. dagtilbudslovens § 23, stk. 1.

 

Rudolf Steiner børnehaverne kan således ikke lade børnene blive i børnehaverne indtil det kalenderår, hvor barnet fylder syv år, for derefter at påbegynde skolegangen direkte i 1. klasse.

 

De ændrede forhold for bl.a. Rudolf Steiner børnehaverne blev kommenteret i undervisningsministerens svar af 5. maj 2008 på spørgsmål 2 i forbindelse med behandlingen af lovforslaget om undervisningspligtig børnehaveklasse m.v. (lovforslag nr. L 83 af 27. februar 2008 om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler)).

 

Uddannelsesudvalget stillede i forbindelse med behandlingen af lovforslaget tre spørgsmål vedrørende de problemstillinger, som forældregruppen til børn i Rudolf Steiner børnehaver nu ønsker at drøfte med Uddannelsesudvalget og Socialudvalget (spørgsmål nr. 2-4).

 

Der henvises til besvarelsen af spørgsmålene, som vedlægges i kopi.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder