Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 94 (Alm. del):                                                                            20-01-2009

I brev af 5. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karten Lauritzen (V).

 

Spørgsmål 94:

”Ifølge lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler § 1a, stk. 3, er det ikke tilladt at afholde eksamener på højskolerne.

 

Hvad definerer ministeren som eksamen? Betyder det f.eks., at det ikke er tilladt for en højskole, at eleverne i forbindelse med undervisningen laver en afsluttende opgave som efterfølgende bliver evalueret? ”

 

Svar:

 

§ 1a, stk. 3, blev indført med lov nr. 580 af 9. juni 2006 (lovforslag nr. L 221 af 5. april 2006) som opfølgning på Højskoleudvalgets rapport. Af lovforslagets almindelige bemærkninger, afsnit 2.2, fremgår bl.a. følgende:

 

"Højskoleudvalget lagde vægt på, at folkehøjskolerne er prøve- og eksamensfrie. I overensstemmelse hermed foreslås dette indskrevet i loven, idet det dog foreslås, at en folkehøjskole af pædagogiske grunde kan beslutte, at prøver til forberedende voksenundervisning (FVU) holdes på skolen. Der bliver således mulighed for, at elever, der følger FVU på en højskole, kan aflægge prøve i det miljø, de er fortrolige med fra den daglige undervisning."

 

Bestemmelsen om at højskolerne er prøve- og eksamensfrie, fremgik også af bemærkningerne til § 1, stk. 2, i loven om frie kostskoler fra 2000 (lov nr. 479 af 312. maj 2000 om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler):

 

”En folkehøjskole er ikke en fagskole, da der ikke er pensumkrav, ingen prøve eller eksamen, og opholdet giver ikke formelle erhvervsrettigheder.”

 

Hvis en højskole ønsker at tilbyde sine elever prøveforberedende eller kompetencegivende undervisning, kan dette ske efter § 1a, stk. 1, i lov om frie kostskoler, hvoraf det fremgår, at prøveforberedende og kompetencegivende undervisning i henhold til anden lov i begrænset omfang kan indgå som en del af en elevs kursus på en højskole. Undervisningen skal udbydes af en uddannelsesinstitution, som er godkendt hertil, og som har ansvaret for undervisningen og eventuelle prøver.

 

Kravet om at højskolerne bortset fra prøver til forberedende voksenundervisning er prøve- og eksamensfrie, er ikke i modstrid med, at den enkelte højskole selv kan tilrettelægge en evaluering af undervisningen og samværet på kurset. Formen for denne evaluering kan den enkelte højskole selv fastlægge, og den kan således godt foregå som en opgave, der efterfølgende bliver evalueret.  

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder