Uddannelsesudvalget 2008-09
UDU Alm.del
Offentligt
633825_0001.png
633825_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Afdelingen for erhvervsfagligeuddannelserVester Voldgade 1231552 København V.Tlf. 3392 5600Fax 3392 5666E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 87 (Alm. del):I brev af 16. december 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål.Spørgsmålet er stillet efter ønske af Christine Antorini (S):Spørgsmål 87:" I dag er det sådan, at en voksenlærling kan starte på sin læreplads ogsåfør, denne har gennemført sit grundforløb. Hvis den virksomhed,voksenlærlingen er i praktik på, går konkurs, kan en voksenlærlingnormalt fortsætte i skolepraktik, indtil der er fundet en ny læreplads. Menhvis voksenlærlingen ikke har gennemført sit grundforløb, kan denneikke komme i skolepraktik.1. Er ministeren bekendt med denne problemstilling, og menerministeren, der er et hul i loven, der betyder, at noglevoksenlærlinge ikke har mulighed for at gøre deres uddannelsefærdig?2. Mener ministeren, der bør ske ændringer, så voksenlærlinge udengennemført grundforløb alligevel kan gøre grundforløbet færdigtog fortsætte i skolepraktik, indtil anden uddannelsesaftale erindgået?"Svar:Grundforløbsundervisningen er skoleundervisning, som ikke behøver atvære omfattet af en uddannelsesaftale med en praktikvirksomhed. Eleveri grundforløbet, som ikke har uddannelsesaftale, kan oppebære SU efterde almindelige regler herom.En uddannelsesaftale mellem en virksomhed og en elev kan dog omfattegrundforløbet, hvis parterne ønsker det. Dette gælder uanset elevensalder. I så fald oppebærer eleven løn, som virksomheden kan få refunde-ret helt eller delvis gennem AER.
16. januar 2009
2En elev med en uddannelsesaftale, der omfatter grundforløbet og sommister denne uddannelsesaftale kan fortsætte i grundforløbet som SU-berettiget uden uddannelsesaftalen. Eleven skal senest have en ny ud-dannelsesaftale ved overgangen til hovedforløbet efter grundforløbet.Hvis de almindelige betingelser herfor er til stede, vil en elev, der ikkekan finde praktikplads efter grundforløbet, kunne optages til skolepraktikJeg kan oplyse, at skolepraktik er praktikuddannelse i en uddannelseshovedforløb, som følger reglerne om praktik i erhvervsuddannelsernemed en række afvigelser, som skyldes at praktikuddannelsen foregår påskole, og ikke er omfattet af en uddannelsesaftale mellem elev og virk-somhed.Elever i skolepraktik kan gennemføre skoleperioderne i hovedforløbet,selv om de ikke har en uddannelsesaftale. Alle andre elever skal have enuddannelsesaftale for at få adgang til skoleundervisningen i hovedforlø-bet.En elev, der mister sin uddannelsesaftale i grundforløbet, er således ikkeaf denne grund afskåret fra at gøre uddannelsen færdig.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder