Til Uddannelsesudvalget

 

 

Svar på spørgsmål 86 (Alm. del- bilag 98):                    

I brev af 16. december 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 86 :

"Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 10/12-08 fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning vedrørende vejledning under elevernes studieretningsprojektopgave, jf. alm. del - bilag 98. Ministeren bedes herunder oplyse, om ministeren vil være indstillet på at ændre bekendtgørelsen, således vejledning under skriveperioden bliver obligatorisk."

 

Svar:

Formanden for DGS, Mina Bernardini, udtrykker tilfredshed med, at vilkårene for studieretningsprojektet er blevet ændret, så det nu er muligt for eleverne at få vejledning også i skriveperioden. Formanden savner dog klare regler for, hvor megen vejledning der skal ligge i skriveperioden, og ønsker, at det eksplicit skal nævnes i bekendtgørelsen, at der skal finde vejledning sted i skriveperioden.

 

Ændringerne i stx-bekendtgørelsens bestemmelser om studieretningsprojektet betød, at mens det før kun var tilladt for vejlederne at besvare meget begrænsede spørgsmål efter, at opgaveformuleringen var udleveret, er der efter ændringerne kun den begrænsning på vejledningen, at den ikke må have karakter af en egentlig bedømmelse. Det betyder, at bekendtgørelsen giver mulighed for almindelig vejledning også i skriveperioden. Formålet med bekendtgørelsesændringen er naturligvis, at denne mulighed skal bruges og derved bidrage til at give eleverne mere ens vilkår i forbindelse med opgaveudarbejdelsen. 

 

Dette understreges i ministeriets vejledning til studieretningsprojektet, hvor der bl.a. står:

”I overensstemmelse med de nye bestemmelser tilrettelægger skolen rammerne for omfang og indhold i vejledningen før og efter udlevering af opgaven”.

 

”I opgaveperioden skal eleven have mulighed for at kunne kontakte vejlederen”

 

Som der fremgår af ovenstående, er det den enkelte skole, der beslutter, hvordan vejledningen skal tilrettelægges henholdsvis før og efter udlevering af opgaveformuleringen. Omfanget af den vejledning, der skal finde sted, er aftalt overenskomstmæssigt.

 

Skolerne bør efter de eksisterende regler ikke være i tvivl om, at vejledning også finder sted i skriveperioden, og jeg ser derfor ikke umiddelbart grund til at ændre reglerne på dette område.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder