Folketinget

Uddannelsesudvalg

 

Svar på spørgsmål 75 (Alm. del):

I brev af 8. december 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 75:

”Under henvisning til svar på UDU alm. del spm.55 bedes ministeren oplyse, hvor mange midler af den afsatte ramme til fremme af evalueringskulturen, der er gået til de forskellige aktiviteter, der nævnes i svaret, herunder hvor mange midler der er gået til udvikling, afprøvning m.m. af de nationale test.”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at en stor del af de midler, der er anvendt til projektet ”Fremme af evalueringskulturen i folkeskolen”, er anvendt til ydelser, der relaterer sig til flere forskellige aktiviteter i projektet. Dette skyldes først og fremmest, at projektets hovedydelser alle leveres af et konsortium under ledelse af COWI A/S med udgangspunkt i en serviceydelseskontrakt, hvor der i den løbende betaling ikke skelnes mellem de enkelte serviceydelser. De anvendte midler kan derfor ikke entydigt henføres særskilt til enkelte aktiviteter, eksempelvis udviklingen og afprøvningen af de nationale test. Det kan imidlertid oplyses, at størstedelen af midlerne er gået til udvikling og drift af test.

 

Som det fremgår af aktstykke nr. 191 af 1. juni 2006 og aktstykke nr. 109 af 29. februar 2008 er projektets forbrugs- og budgetprofil opgjort på fire poster: udgifter til kontrakt, afledte udgifter til tjenesteyder/udgifter til optioner, øvrige afledte udgifter og øvrige initiativer. Herudover optræder en reserve.

 

Jeg vil i det følgende redegøre for de forbrugte midler på hver af disse poster, og i det omfang det er muligt redegøre for, hvor mange af midlerne der er anvendt til projektets forskellige aktiviteter, herunder de nationale test.

 

I nedenstående tabel ses Skolestyrelsens vurdering af, hvor mange midler der med udgangen af 2008 vil være anvendt til udgifter til kontrakt, afledte udgifter til tjenesteyder/udgifter til optioner, øvrige afledte udgifter og øvrige initiativer samt en række øvrige poster. Det samlede forbrug frem til 2008 er i alt 77,8 mio. kr. Dette er en nedjustering på 4,1 mio. kr. i forhold til det forventede forbrug, der lå til grund for svaret på UDU alm. del spm. 55. Der redegøres nedenfor for nedjusteringen.

 

 

 

Udgifter med udgangen af 2008

(mio. kr.)

Udgifter til kontrakt

45,5

Udvikling, etablering, vedligeholdelse og drift af 12 it-baserede test

13,7

It-kapacitet

6,8

Netsted

13,2

Fagspecifikke materialer og generel vejledning

3,2

Kampagne, projektledelse, kvalitetssikring, kvalitetsmåling mv.

8,6

Afledte udgifter til tjenesteyder/udgifter til optioner

6,6

Kampagneaktiviteter – både test og øvrige initiativer til fremme af evalueringskulturen

1,8

Videreudvikling af testsystemet som følge af evaluering i efteråret 2007

2,6

Øvrige optioner på tværs af hovedydelser

2,2

Øvrige afledte udgifter

20,4

UNI-C support

6,3

Øvrige afledte udgifter relateret til rådgivning og kvalitetssikring – overvejende i forbindelse med test 

14,1

Øvrige initiativer

4,1

Sprogscreeningsmateriale til tosprogede, kampagneaktiviteter, som ikke er varetaget af COWI, mv. 

4,1

Reserve

1,0

Diverse

0,2

I alt

77,8

 

Udgifter til kontrakt

Kontrakten, som blev indgået med COWI A/S d. 30. juni 2006, er en serviceydelseskontrakt. Betalingsmodellen er bygget op om faste månedlige vederlag i kontraktperioden, som tilsammen dækker udvikling og drift af de nationale test, udviklingen af vejlednings- og inspirationsmaterialer om evaluering, distributionen af disse materialer på internettet samt kampagneaktiviteter, kvalitetsmålinger og andre tværgående aktiviteter. Kun enkelte betalinger i kontraktens indledende fase var koblet til specifikke leverancer.

 

Med denne betalingsmodel lader det sig ikke gøre efterfølgende at henføre præcise beløb til de enkelte leverancer eller dele af kontraktens ydelser. I COWI’s tilbud, som indgår i kontrakten, er der imidlertid opgjort et skøn over fordelingen af udgifter på kontraktens hovedydelser. Dette oprindelige skøn, som Skolestyrelsen ikke finder, at der er grundlag for at ændre på, fremgår af tabellen nedenfor.

 

COWI’s samlede kontraktsum opdelt på hovedydelser

Andel af

kontraktsum

 - udvikling, etablering, vedligeholdelse og drift af 12 it-baserede test 

30%

 - it-kapacitet 

15%

 - Netsted 

29%

 - Fagspecifikke materialer og generel vejledning 

7%

 - Kampagne, projektledelse, kvalitetssikring, kvalitetsmåling mv. 

19%

 KONTRAKTSUM excl. optioner  

54.800.039

 

Skolestyrelsen vurderer på nuværende tidspunkt, at der med udgangen af 2008 vil være anvendt 45,5 mio. kr. til hovedkontrakten ud af den samlede kontraktsum for 2006-2009 på 54,8 mio. kr. Som det fremgår af ovenstående fordelingsnøgle, kan 30 % af udgifterne direkte henføres til testene, hvilket svarer til 13,7 mio. kr., 15 % af forbruget kan henføres til it-kapacitet, svarende til 6,8 mio. kr., 29 % af udgifterne kan henføres til netsted, svarende til 13,2 mio. kr., og 7 %, svarende til 3,2 mio. kr., kan henføres til fagspecifikke materialer mv. Endelig er der forbrugt 8,6 mio. kr. til kampagne, projektledelse, kvalitetssikring, kvalitetsmåling mv.

 

Udgifterne til hovedkontrakten følger betalingsplanen, bortset fra at der i denne post indgår 0,8 mio. kr. – svarende til 5 % af de månedlige servicevederlag for 2008 – der tilbageholdes grundet manglende leverancer, som forventes udbetalt i 2009 i forbindelse med godkendt driftsprøve. Desuden indgår 1,3 mio. kr., som COWI har tilbagebetalt i 2008 i kompensation og bod for indtrådte forsinkelser. Beløbet vil blive tilbageført til statskassen og vil derfor ikke kunne anvendes til andre ydelser i projektet.

 

Det skal bemærkes, at også de udgifter, der er anført under andre kategorier end test, i et vist omfang kan henføres til testene. Det drejer sig eksempelvis om netstedet, som udover at indeholde vejledningsmaterialer om evaluering også anvendes som indgang til de nationale test, og om kampagnen om styrket evalueringskultur, der også omhandler testene.

 

Afledte udgifter til tjenesteyder/udgifter til optioner

Skolestyrelsen vurderer på nuværende tidspunkt, at der med udgangen af 2008 vil være anvendt 6,6 mio. kr. på tilkøb af optioner til hovedkontrakten med COWI. Dette er en nedjustering på 2,3 mio. kr. i forhold til det forventede forbrug, der lå til grund for mit svar på UDU alm. del spm. 55. Nedjusteringen skyldes, at en del af de optioner, som Skolestyrelsen havde budgetteret med i 2008, først vil blive tilkøbt i 2009.

 

Af de tilkøbte optioner er 1,8 mio. kr. anvendt på kampagneaktiviteter, som både har angået testene og de øvrige initiativer til fremme af evalueringskulturen i folkeskolen. 2,6 mio. kr. er brugt til videreudvikling af testsystemet som følge af den evaluering, der blev foretaget i efteråret 2007. De resterende 2,2 mio. kr. er anvendt på øvrige optioner, hvoraf en del går på tværs af hovedydelserne.   

 

Øvrige afledte udgifter

Skolestyrelsen vurderer på nuværende tidspunkt, at der med udgangen af 2008 i alt vil være anvendt 20,4 mio. kr. til øvrige afledte udgifter, som overvejende er relateret til udvikling og drift af testene. Posten dækker rådgivning i forbindelse med udbudsforretning, løbende faglig, pædagogisk og it-mæssig rådgivning og kvalitetssikring samt ekstern projektledelse mv. Posten dækker desuden support af skolerne hos UNI-C, hvortil kan henføres 6,3 mio. kr.

 

Øvrige initiativer

Skolestyrelsen vurderer på nuværende tidspunkt, at der med udgangen af 2008 vil være anvendt 4,1 mio. kr. til øvrige initiativer. Dette er en nedjustering på 1,8 mio. kr. i forhold til det forventede forbrug, der lå til grund for mit svar på UDU alm. del spm. 55.

 

Øvrige initiativer omfatter bl.a. kampagneaktiviteter, som ikke varetages af COWI og sprogscreeningsmateriale til tosprogede. Hovedparten af disse aktiviteter er ikke direkte relateret til de nationale test.

 

Reserve

På nuværende tidspunkt optræder der for 2008 en reserve på 1,0 mio. kr. Reserven skal bl.a. være medfinansierende til pristalsreguleringen på ydelserne købt hos COWI. Da det endelige forbrug for 2008 endnu ikke er gjort op, indgår reserven i det samlede skønnede forbrug for perioden frem til udgangen af 2008.

 

Diverse

Ud over ovenstående udgiftsfordeling på de forskellige poster, der optræder i aktstykke nr. 191 af 1. juni 2006 og aktstykke nr. 109 af 29. februar 2008, vurderes det på nuværende tidspunkt, at der med udgangen af 2008 vil være anvendt 0,2 mio. kr. på diverse udgifter, som primært er relateret til administration i Skolestyrelsens regi.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder