Folketingets Uddannelsesudvalg
Svar på spørgsmål nr. 7 (alm. del):
I brev af 15. oktober 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål nr. 7:
"Kan en elev i folkeskolen nægte at læse litteratur - som læreren i øvrigt pålægger eleverne at læse - med henvisning til elevens religiøse overbevisning?"
Svar:
Efter folkeskolelovens § 44, stk. 4, godkender skolebestyrelsen undervisningsmidler.
Desuden er det efter lovens § 44, stk. 8, skolebestyrelsen, der udarbejder forslag til kommunalbestyrelsen om henholdsvis læseplaner for skolen og beskrivelser af udviklingen i undervisningen frem mod trin- og slutmål for de enkelte fag.
Kommunalbestyrelsen godkender læseplanerne og beskrivelserne, jf. lovens § 40, stk. 3.
Det fremgår endvidere af folkeskolelovens § 18, stk. 1, at valg af undervisningsmidler og stofudvælgelse skal i alle fag leve op til folkeskolens formål, mål for fag samt emner mv.
Inden for rammerne heraf kan en elev i folkeskolen ikke fritages for at læse et udvalgt stof.
Eneste mulighed for fritagelse er folkeskolelovens § 6, stk. 2, hvorefter et barn efter anmodning skal fritages for at deltage i undervisningen i kristendomskundskab, når forældrene skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets regionsundervisning.
Hvis forældrene er utilfredse med et bestemt undervisningsmiddel, har forældrene mulighed for at bede skolebestyrelsen om at genoverveje dennes godkendelse af det pågældende undervisningsmiddel.
Bertel Haarder