Uddannelsesudvalget 2008-09
UDU Alm.del
Offentligt
680986_0001.png
680986_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
InstitutionsstyrelsenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 254 (Alm. del):I brev af 22. april 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).Spørgsmål 254:" Ministeren bedes redegøre for regelsættet vedrørende tildeling afudkantstilskud til almene gymnasier med henvisning til, at der ifinansloven står følgende om definition af et udkantstilskud underkriterierne for at få udkantstilskud:"Et gymnasium er defineret som udkantsgymnasium, hvis elever, der eroptaget på gymnasiet, ville få mere end 20 km til det nærmestegymnasium, dersom uddannelsestilbuddet på det vurderede gymnasiumfaldt bort".Kan ministeren bekræfte, at det betyder, at en skole vil være berettiget tilat modtage udkantstilskuddet, såfremt nogle af deres elever ville havelængere vejafstand end 20 km til nærmeste gymnasium, hvis denpågældende skole bliver nedlagt, og skolen samtidig opfylder kriteriet omat have færre end 400 stx årselever det foregående år? "Svar:Jeg kan oplyse, at udformningen af reglerne for udkantstilskuddet tagerudgangspunkt i lovbemærkningerne til stx-loven (L 95 af 18. februar2004), hvoraf det fremgår, at elever i tyndt befolkede områder skal sikresadgang til et rimeligt bredt studieretningsudbud: ”Finansiering af et eks-tra studieretningshold på små skoler (dvs. skoler med mindre end 400elever), som ligger uden for de store byer, og hvor der ikke er et nærtlig-gende alternativt udbud”.Denne intention indgår også i bemærkningerne til loven om institutionerfor almengymnasiale uddannelser (L 575 af 9. juni 2006), hvor det bl.a.fremgår, at der ”…ydes et særligt tilskud til institutioner, der ligger udenfor de store byer, og som har under 400 stx-elever til oprettelse af enekstra studieretning.”
7. maj 2009
2
Udkantstilskuddet blev konkretiseret i forbindelse med forhandlingerneom principperne for taxametermodellen for de offentlige gymnasier. Herer der ved fastlæggelsen af, hvem der er udkantsgymnasier, dels anvendten grænse på 400 stx-årselever, dels udarbejdet kort over transportaf-stande på 20 km i lige linje for alle gymnasier.På Finansloven er der indarbejdet følgende kriterier for tildeling af ud-kantstilskud:1. At institutionen har mindre end 400 stx-elever2. Ved vurdering af, om gymnasiet er udkantsgymnasium, tages derudgangspunkt i, hvorvidt eleverne får mere end 20 km til detnærmeste gymnasium, såfremt det vurderede gymnasium lukker.I forhold til lovbemærkningerne er der således primært sket en konkreti-sering af, hvad det vil sige at ligge uden for de store byer.Fortolkning af kriterier for udkantstilskudDer er anvendt et kortværktøj, hvor der med det relevante gymnasium icentrum er tegnet en cirkel med 20 km i diameter. På baggrund af detteer der taget stilling til gymnasiets mulighed for at opnå udkantstilskud.Denne stillingtagen er en helhedsvurdering, hvor der ud over elevtal ogsåtages hensyn til det potentielle antal elever, der måtte få mere end 20 kmi transportafstand til nærmeste gymnasium.Der er dermed ikke tale om et individbaseret tilskud, hvor en enkelt elev,som måtte have mere end 20 km i transportafstand til nærmeste gymna-sium, kan udløse et tilskud på 2,3 mio. kr. i udkantstilskuddet til gymna-siet. Hvis sidstnævnte var tilfældet, ville tildeling af tilskuddet forudsættepræcise kriterier for afstandsopgørelse og revisorattesterede indberetnin-ger for enkeltelever i lighed med fx indberetning af årselever.Der er med udformningen af reglerne for udkantstilskuddet heller ikkeskabt et retskrav, der betyder, at eleverne ikke må have mere end 20 kmtil gymnasiet.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder