Folketinget

Uddannelsesudvalget

 

Svar på spørgsmål, Alm. del - 194:                                                                         30-03-2009

I brev af 10. marts har udvalget stillet mig følgende spørgsmål. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Nanna Westerby (SF):

 

"Kan ministeren garantere, at elevers ansøgninger til gymnasier og erhvervsuddannelser i marts ikke går tabt som følge af It-kokset?

 

Og hvis ikke ministeren kan garantere dette, vil ministeren så udarbejde en plan for, hvordan der følges op på unge, hvis ansøgninger er gået tabt - eventuelt ved yderligere ansøgningsfrist til denne gruppe?

 

Der henvises til artikel "It-koks rammer 90.000 unges ansøgninger", Politiken.dk 10/3-09."

 

Svar:

Godt 96.000 elever i 9. og 10. klasse skal i år ansøge om optagelse på en ungdomsuddannelse, en 10. klasse eller forlade skolen til en anden aktivitet.

 

Denne proces varetages i et samarbejde mellem vejleder og den enkelte skole, der sørger for, at elevernes ansøgninger indeholder de korrekte oplysninger, og at forældrene med deres underskrift bekræfter, at de er enige i deres barns uddannelsesønske.

 

Processen er understøttet elektronisk gennem optagelse.dk, der i år er obligatorisk at anvende for skolerne. Det væsentligste problem med brugen af optagelse.dk har været meget lange svartider. Dette er nu delvist afhjulpet. Undervisningsministeriet besluttede dog at udsætte ansøgningsfristen med fem dage for at give mere tid til, at skoler og forældre kan få det sidste på plads og dermed sikre en fornuftig gennemførelse af opgaven.

 

Der er ingen grund til at tro, at ansøgninger kan blive væk. Datasikkerheden omkring optagelse.dk er beskrevet i vedlagte bilag.

 

Ministeriet overvåger udviklingen fra dag til dag. Om morgenen den 23. marts 2009 var der oprettet ansøgninger fra stort set alle elever, godt 90.000 var underskrevet af vejlederen, ca. 85.000 var underskrevet af forældrene og knap 80.000 var færdigbehandlet af skolen. Dermed er ca. 83 % af ansøgningerne færdigbehandlet inden for den oprindelige tidsfrist.

 

Det sidste skridt i processen er, at uddannelsesinstitutionerne skal afhente ansøgningerne. Dette sker ved, at deres dataleverandører via en Web-service henter ansøgningerne og lægger dem ind i skolernes administrative systemer. Når dette sker, vil den skole, der har signeret ansøgningerne, få besked og vil således kunne se, om ansøgningerne er blevet hentet. Den videre proces sker herefter hos de enkelte skoler og i fordelingsudvalgene.

 

Det bemærkes, at selv om ungdomsuddannelsesinstitutionerne modtager ansøgningerne en uge senere end de foregående år, vil dette opvejes af, at ansøgningerne indlæses direkte, så alt tastearbejde i den forbindelse undgås.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder