Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 140 (Alm. Del):                                                                         13-02-2009

I brev af 30. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).

 

Spørgsmål 140:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse fra Rebecca Lorenzen og svare på, hvordan studerende, der gifter sig som 19-årige, er stillet i forhold til modtagelse af SU.”

 

Svar:

Rebecca Lorenzen oplyser, at hun er 19 år og går i gymnasiet. Hun undrer sig over, at hendes SU stadig vil blive beregnet ud fra forældrenes indkomst, når hun om kort tid indgår ægteskab. Hun finder det mere logisk, at det efter brylluppet er ægtefællens indkomst, der lægges til grund for støtteberegningen.

 

Det følger af bestemmelserne i SU-loven, at der skal tages hensyn til forældrenes indkomst ved tildeling af SU til 18 og 19-årige, når de er i gang med en ungdomsuddannelse. Alle får dog et grundstipendium uafhængigt af forældrenes indkomst. Det er kun et eventuelt tillæg til grundstipendiet, der reguleres i forhold til forældrenes indkomst. Har de uddannelsessøgende selv et barn, indgår forældrenes indkomst ikke i støtteberegningen. SU-loven giver ikke herudover mulighed for at se bort fra forældrenes indkomst, heller ikke i de tilfælde, hvor den uddannelsessøgende indgår ægteskab.

 

Til synspunktet om, at det snarere bør være ægtefællens indkomst, der skal tages hensyn til ved beregningen af SU til de ovennævnte studerende, kan anføres, at det ved tildeling af SU til uddannelsessøgende er generelt gældende, at der ikke skal tages hensyn til indkomst hos støttemodtagerens ægtefælle. Det mener jeg heller ikke skal være tilfældet for de 18 og 19-årige i en ungdomsuddannelse.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder