Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 137 (Alm. del):                                                                          24-02-2009

I brev af den 28. januar 2009 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål:

"På baggrund af vedlagte projektansøgning vedrørende design i skolen til Undervisningsministeriets tips- og lottomidler, der er afvist af Undervisningsministeriet på grund af krav om betaling af arbejdstid, bedes ministeren redegøre for, hvorledes ministeren vil få igangsat de projekter, der beskrives i ministeriets egen vejledning, uden støttekroner til betaling af arbejdstid."

 

Svar:

Undervisningsministeriets tips- og lottomidler er en relativt lille pulje, som gerne skal kunne støtte mange og forskelligartede projekter inden for undervisning og folkeoplysning. Puljen anvendes typisk til at støtte projekter, som mangler midler til finansiering af køb af særlige tjenesteydelser i forbindelse med at gøre projekternes resultater tilgængelige for omverdenen, så de kan blive til gavn for så mange som muligt. Der ydes ikke støtte til formål, som institutioner, organisationer, foreninger og lignende efter loven skal varetage og får bevillinger til. Derudover finansieres udgifter til løn, honorarer, løbende driftsudgifter, ombygninger, anskaffelser, rejser og studieophold normalt ikke.

 

Ansøgningen om støtte til projektet ”Design i skole. It - baserede undervisningsmaterialer i håndværk, design og billedkunst” falder uden for støttekriterierne for Undervisningsministeriets tips- og lottomidler, da der er tale om finansiering af løn til arbejdstimer, undervisningstimer og supervisionstimer. Administration af lønudgifter til de mange enkeltpersoner, foreninger og organisationer, som hvert år søger om støtte fra tips- og lottomidlerne, ligger uden for ministeriets område. Det fremgår således af Undervisningsministeriets ”Retningslinjer for ansøgning og bevilling af tips- og lottomidler til undervisning og folkeoplysning”, Ad punkt 7: Budget, at ministeriet ikke yder støtte til løn mv., da ministeriet dels ikke har kompetence til at vurdere lønnens størrelse, dels ikke ønsker at administrere lønudbetalinger med bidrag til skat, ATP og feriepenge. Retningslinjerne findes på Undervisningsministeriets hjemmeside, www.uvm.dk/tips.

 

Undervisningsministeriet vil nu vurdere, om der kan ydes støtte fra ministeriets forsøgs- og udviklingsmidler.

 

Undervisningsministeriets forsøgs- og udviklingsmidler yder tilskud til forsøgs- og udviklingsprojekter, analyser, udredninger, evalueringer og initiativer af forskningsmæssig karakter samt undervisningsforsøg inden for flere uddannelsesområder. Midlerne kan bl.a. anvendes til lønudgifter i forbindelse med projektarbejde på institutioner, hvor institutionerne selv har ansvaret for administration af løn, og hvor tilskud til løn beregnes ud fra en fastsat timesats, og timeforbruget revideres af institutionens revisor.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder